«Не будіть сплячого велетня». Британські вчені розповіли про два сценарії танення найбільшого льодовика у світі



Дослідники з Даремського університету проаналізували темпи танення Східно-Антарктичного крижаного щита. Цей льодовик є найбільшим у світі, і його танення може призвести до катастрофи.

Пише - джерело.

Згідно з оцінкою британських учених, стабільно високий рівень викидів до 2100 призведе до підвищення рівня Світового океану майже на півметра. Ще за 200 років — на один-три метри, а до 2500 року він зросте на два-п’ять метрів.

Існує і оптимістичний сценарій, за якого, у разі різкого скорочення викидів парникових газів, рівень вод підніметься до кінця століття лише на кілька сантиметрів.

«Ключовий висновок із нашого аналізу полягає в тому, що доля Східно-Антарктичного крижаного щита багато в чому залишається в наших руках, — сказав провідний автор Кріс Стоукс. — Цей крижаний щит, безумовно, найбільший на планеті, його висота еквівалентна 52 метрам над рівнем моря, і дуже важливо, щоб ми не розбудили цього сплячого гіганта».

Британські дослідники стверджують, що, щоб уникнути найгіршого сценарію, потрібно обмежити темпи зростання температури на планеті. Обмеження в 2 °C, прийняте Паризькою угодою щодо клімату, стане рішенням проблеми прискореного танення льодовиків.

Раніше американським ученим вдалося виявити нові докази прискореного танення льодовиків. Фахівці вивчили кам’яні острови у районі антарктичних льодовиків Пайн-Айленд та Туейтс.

Вивчивши зрізи породи, а також останки пінгвінів та черепашки молюсків у районі Туейтс та Пайн-Айленд, фахівці виявили, що за останні десятиліття площа островів навколо Пайн-Айленда та Туейтса стала різко збільшуватися — на 20−40 міліметрів на рік.


Читайте також:


Залишити коментар: