Назвали недоліки проекту “Муніципальна няня”



В Україні при собезах, центрах зайнятості потрібно створювати курси підготовки муніципальних нянь. Формувати списки фахівців, які вже оформлені як підприємці. Тоді батьки зможуть без проблем обрати няню своїй дитині, розповіла Gazeta.ua експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

- джерело.

“Кваліфіковані няні, які готові працювати за копійки, з повітря не з’являться. Крім того, з суми, яку уряд компенсує, частину ще потрібно віддати на податки. Няні вже зараз не офіційно заробляють 10-20 тисяч гривень. Деякі додатково отримують допомогу по безробіттю, стоять на обліку у центрах зайнятості”, – пояснює експерт.

Більшість нянь знаходять роботу за рекомендаціями. У сім’ях їм обіцяють від 10 тис. грн. Якщо доглядати потрібно немовля, то виплати ще більші – 600-1,5 тис. грн за добу. У державних установах зарплати менші – на рівні 4 тис. грн.

“Щоб найняти няню та отримати гроші, потрібно побігати по держструктурах, зібрати пачку документів. З дитиною на руках на таксі доведеться витратити більше, ніж уряд обіцяє компенсувати. Це навіть менше мінімальної зарплати. Крім того, сьогодні на дитину щомісяця виплачують 800 гривень. А няні держава готова платити вдвічі більше. Було б краще, щоб ці гроші давали батькам”, – наголошує Тетяна Пашкіна.

За словами економіста Олександра Охріменка, державі потрібно компенсувати послуги няні в межах 5 тис. грн.

“Тоді буде можливість сплатити податки і отримувати хоч якісь гроші на руки. Це можливо, коли в Україні буде справжня децентралізація місцевих бюджетів. Зараз фактично більшу частину грошей віддають у Київ. На місцях залишається мало”, – додає він.

З 1 січня запрацював урядовий проект “Муніципальна няня”. Батькам пропонують компенсувати частину вартості послуг няні для дитини до 3 років у сумі 1626 грн. Це прожитковий мінімум на дитину до 6 років. Допомогу цьогоріч зможуть отримати 25 тис. сімей. На програму у держбюджеті заклали 500 млн грн.


Читайте також:


Залишити коментар: