«Нафтогаз» планує подати до «Газпрому» новий позов на $20 млрд



«Нафтогаз України» планує подати до Стокгольмського арбітражу новий позов до російського «Газпрому».
Про це в ефірі телеканалу ІСТV сказав головний комерційний директор української компанії Юрій Вітренко, передає Укрінформ.

- джерело.

За його словами, цей позов стосуватиметься зниження транзитної ставки.

«Вартість транзитної ставки територією України є заниженою приблизно у два рази з 2009 і по сьогодні. І ми будемо, швидше за все, доводити це новим арбітражем. За весь цей час ми недоотримали приблизно 20 млрд дол. Але це ще треба довести, це наша точка зору», – сказав Вітренко.

Нагадаємо, російський «Газпром» відмовився постачати газ Україні від 1 березня та повернув проплачені кошти.

Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, Україна повинна купувати щорічно в РФ (до 2019-го, коли закінчиться дія контракту) 4 млрд кубометрів газу (раніше було 50 млрд кубометрів). Якщо «Нафтогаз» не купує газ, то автоматично застосовується формула «бери або плати» – тобто Київ повинен заплатити навіть за ті обсяги, які не купував. Тому «Нафтогаз» і чекав остаточного рішення арбітражу, яке було озвучене 28 лютого, аби почати обов’язкові закупівлі.

У «Нафтогазі» зазначили, що відмова «Газпрому» постачати газ автоматично означає, що протягом 2018 року до України не буде застосовуватися формула «бери або плати». Згодом «Газпром» заявив, що не лише розриває з Україною всі контракти на постачання газу, а також і на його транзит територією України до Європи. Потім «Газпром» заявив, що не буде припиняти транзит газу через Україну «просто зараз».


Читайте також:


Залишити коментар: