На Волині вчителька потягала школяра за вухо та дала ляпаса: подробиці скандалу



У селі Цміни Волинської області вчителька познущалась із хлопчика. Освітянка потягала учня за вухо, а потім ще й вдарила.

- джерело.

Вчителька розлютилась, бо хлопчик стукав у двері і тікав


Директорка школи розповіла, що трапилася “провокативна ситуація” – хлопчик стукав у двері та втікав. На інцидент уже відреагувала омбудсменка Людмила Денісова. OBOZREVATEL зібрав подробиці.

Що сталося
Напередодні, 22 листопада, у Telegram-каналі “Чорний лист” опублікували відео знущання вчительки зі школяра. Спочатку в кадрі – замкова щілина, через яку і зняли інцидент. Потім з’являється хлопчик. До нього підходить жінка, щось говорить, хапає за вухо і кілька разів тягає. Робить це сильно, судячи з того, що учню важко втримати рівновагу.

Потім вона його відпускає, знову щось говорить. Хлопчик відповідає, після чого вчителька дає йому ляпаса. Весь запис без звуку, тож і зміст розмови між ними невідомий. На відео є ще одна жінка. Чи намагалась вона якось завадити тому, що відбувалось, також невідомо.

Адміністратор каналу зазначив, що інцидент стався у школі в селі Цміни, це Камінь-Каширський район Волинської області. А з учня знущалась вчителька фізики Валентина Вікторівна Мельник.

До того ж таке у школі нібито стається не вперше. Дописувачі та учні школи розповіли адміністратору каналу, що там “б’ють дітей регулярно”.

Що кажуть у школі
Директорка школи Людмила Лавринюк підтвердила, що на відео дійсно їхня школа, їхня вчителька фізики Валентина Мельник і їхній учень.

“Учні до нас не звертались перед тим. І зараз покликали батьків, учнів, вчительку”, – сказала Людмила Лавринюк журналістам телеканалу “Конкурент TV”.

За словами директорки, вчителька зайшла у клас хлопчика і попросила вибачення. Людмила Лавринюк також розповіла подробиці інциденту. За її словами, “там така трохи провокативна ситуація трапилась”.

У школі через коронавірус намагаються проводити таку політику, аби діти з різних класів менше спілкувались. Була перерва, і діти заходили до лабораторії, де був інший клас. Їм зробили зауваження, але вони почали стукати у двері й утікати, і так кілька разів.

У лабораторії були саме школярі, у яких вчителька фізики є класним керівником. Через усе це вчителька, як пояснила директорка, і “зірвалась” на одному з бешкетників – це був учень 9-го класу. Відео зняла його однокласниця.

“Ми зараз розслідуємо це питання… Раніше подібних інцидентів не траплялось, так, щоб звертались, і відео було”, – сказала Людмила Лавринюк.

Вона запевнила, що у школі постійно говорять на тему булінгу. І саме 22 листопада, у день НП, на нараді знову про це говорили.

“Діти зараз важкі, самі розумієте, вони самі створюють певні ситуації”, – нарікає директорка.

Але ще раз запевнила: з вчителями говорили про те, що вчитель не має права зриватись у будь-якій ситуації.

Далі, за словами Людмили Лавринюк, будуть діяти згідно з наказом про створену ситуацію булінгу. Вчительці “то явно” винесе догану. Однак багато залежатиме від батьків постраждалого хлопчика.

Крім того, директорка визнала, що вчителька фізики раніше вже зривалася на учнях. Але то було “давно” й “не настільки”. Однак не може сказати, що в школі таке “традиційно”.

Факт інциденту вже зареєстрували в поліції, триває перевірка.

Реакція омбудсменки
На надзвичайну подію відреагувала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона зауважила, що дії вчительки порушили право учня на гідне ставлення та права на захист від насильства.

“З метою вжиття заходів реагування, спрямованих на захист дитини від насилля, а також для недопущення порушень прав дітей на гідне ставлення та запобігання іншим подібним випадкам, мною скеровано запити до засновника закладу освіти й місцевого органу Національної поліції України”, – повідомила омбудсменка на своїй сторінці у Facebook.

 

Омбудсменка відреагувала на кричущий випадок у школі в Цмінах

За словами Людмили Денісової, у зверненнях вона наголошує, що така поведінка педагогічного працівника суперечить вимогам законодавства, зокрема, ч. 2. ст. 54 закону “Про освіту”.

Положеннями вказаної статті серед іншого встановлено, що вони повинні:

дотримуватися педагогічної етики; поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу;

захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою.


Читайте також:


Залишити коментар: