На Сумщині лікарі 18 годин не могли поставити діагноз чотирирічному пацієнту з болями в животі і блювотою



До редакції суспільно-делогового тижневика “Ваш шанс” звернулася мешканка с. Слоут Глухівського району та розповіла жахливу історію, яка нещодавно відбулася з нею і її чотирирічним сином Єгорка

- джерело.

“У малюка піднялася температура, з’явилися болі в животі, – каже жінка. – Я подзвонила сімейного лікаря Березовської територіальної громади. Вона, почувши скарги, запідозрила апендицит, сказала, щоб я викликала швидку і відвезла сина до приймального відділення Глухівської лікарні. Коли ми з Єгором туди прибули, у малюка взяли аналіз крові, виявили підвищений ацетон і госпіталізували в дитяче відділення. до другої години ночі капали, а потім з 4 ранку – знову. Рівень ацетону знизили, він нормалізувався, але дитині краще не ставало. Коли а зміну прийшов педіатр Микола Давиденко, на обході я йому поскаржилася на погане самопочуття сина, наполягала на консультації хірурга, адже дитину рвало і у нього сильно болів живіт. Однак доктор сказав, мовляв, не перебільшуйте, з вашим сином все гаразд. Та ще і звинуватив мене, що це я його чимось нагодувала, ось йому і погано. Оглянувши Єгорку, Микола Володимирович визначив кишкові кольки, але запрошувати хірурга, незважаючи на мої вимоги, не став, а розпорядився клізміровать малюка.

Процедура результату не принесла, дитина продовжував мучитися. Що таке – бути поруч з крихіткою, що страждають від болю і блювоти, може зрозуміти лише мати … Я вже не знала, що робити. Начебто лежимо в лікарні, в оточенні медиків, а ніхто не може допомогти! Коли в таких муках пройшло 18 годин, я все-таки зі скандалом зажадала хірурга. Зібрали консиліум з п’яти лікарів, і сина забрали на операційний стіл. Виявилося, що у нього – перитоніт і повний живіт гною! Більше доби назад у Егорушки лопнув апендикс, що і викликало болю з блювотою! І в лікарню дитина поступила вже в такому стані, а за 18 годин перебування в дитячому відділенні ситуація тільки погіршилася! Чому відразу в приймальному покої не визначили перитоніт? Чому лікували клізмами? Чому від мене відмахувалися і насміхалися? На ці та інші питання я хочу отримати відповіді від лікарів в судовому засіданні і буду вирішувати це в правовому полі “.

За словами мами хлопчика видання дізналося, що Єгорка зробили операцію, після неї ввели посилений курс антибіотиків, щоб убити інфекцію в організмі, і зараз малюк знаходиться під амбулаторним наглядом хірургів. Співрозмовниця також розповіла, що вона цікавилася у педіатра, як він міг пропустити перитоніт, але той відповів, що в 80% кишкові кольки проходять від клізми, а Єгор, на жаль, потрапив в 20, які потрібно оперувати. “Просто вам не пощастило!” – сказав педіатр …

Головний лікар Глухівської ЦРЛ Анатолій Кияшко розповів, що пацієнт дійсно був узятий на операційний стіл в занедбаному стані. Дитину успішно прооперували, і його життю і здоров’ю нічого не загрожує. А ось що говорить доктор-хірург Артур Тоноян, який проводив оперативне втручання: “За те, що було до мене, відповідати не можу. Але коли я оглянув малюка, відразу зрозумів, що до чого, і забрав на операцію. У хлопчика був лопнув апендикс, в такому стані він провів приблизно дві доби. Не дивлячись на занедбаність, операція пройшла без ускладнень і додаткових розрізів “.

– Але як так вийшло, що лікарі довгий час не могли визначити перитоніт?

– На жаль, в даному випадку було накладення двох діагнозів, що ускладнило діагностику. Чому фахівці виявили другорядне захворювання, а головного не побачили, – сказати не можу. Але в моїй практиці були подібні випадки. І нічого, всі живі і здорові!

Прокоментував ситуацію і педіатр Микола Давиденко, який був лікарем маленького Егорки. Микола Володимирович заявив, що лікував пацієнта по протоколу, як і належить: “80% дітей, які потрапляють до відділення з кишковими коліками, успішно виліковуються шляхом спорожнення кишечника, тому всім обов’язково роблять клізму. І лише 20% малюків ця процедура не допомагає, і доводиться проводити оперативне втручання “. На питання, чому вчасно не запросили хірурга, Микола Володимирович пояснив, що, згідно з протоколом, ще не була завершена ланцюжок винятків діагнозів. Ось коли б шляхом винятків залишився лише апендикс, сумнівів би більше не залишалося, і до дитини запросили б хірурга. Однак мати хлопчика влаштувала скандал і чекати не стала – зажадала фахівця раніше.

На питання, чому, дивлячись на муки чотирирічного пацієнта протягом 18 годин, лікар не прискорив процес діагностики за допомогою УЗД, доктор відповів: “Так УЗД ж – платне, його просто так не роблять!”

– Та будь-який батько заплатив би і 1000 гривень за обстеження, аби врятували дитину!

– Ну, так це ж треба було домовлятися … – відповів лікар.

Як би там не було, але можливість швидко і ефективно встановити діагноз шляхом ультразвукового обстеження лікарі не використовували і батькам не запропонували. За словами педіатра, в цьому не було необхідності. Мовляв, якщо надходить дитина з гострими болями в животі, тоді екстрено роблять УЗД і для підготовки до операції дається всього лише дві години. Тут же, на думку Давиденко, все було інакше …

Що ж, медики, схоже, вважають ситуацію, коли у чотирирічного малюка дві доби кишки плавали в гної, цілком штатною. А що на це скаже суд?


Читайте також:


Залишити коментар: