На Прикарпатті встановили і зареєстрували танцювальний рекорд України. ФОТО



У рамках XXV-го міжнародного гуцульського фестивалю на Прикарпатті встановлено та зареєстровано рекорд на найтриваліше виконання танцю Аркан.
Про це йдеться на сторінці Татарівської сільської ради, інформує WestNews. Понад 60 виконавців аркану із Прикарпаття та Буковини тішили хореографічною вправністю численних гостей свята, які цього дня зібралися біля Будинку культури с.Татарів.

- джерело.

Танок тривав 1 годину та майже 5 хвилин. Відповідний рекорд був зафіксований присутнім представником Національного реєстру рекордів України.

Найвитривалішими виконавцями виявилися Фалафівка Олексій із Путильського району (Чернівецька область) та Ющак Ярослав із Нижнього Вербіжа (Коломийський район). Переможці змагу отримали кубки, відзнаки та пам’ятні сувенірні набори.

Довідка:

Аркан, арґан — український народний чоловічий танець, поширений серед гуцулів, в Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях. Елемент обряду посвячення гуцульського 20-річного юнака у легіні (після проходження обряду він отримував право танцювати, носити бартку (топірець), вбивати ворогів та підперезуватися широким паском, тобто ставав потенційним опришком). Відомий також у Румунії та Молдові як аркан (рум. Arcan, «аркан», «ласо», «коло») або арканул(рум. Arcanul). Характерне ритмічне чергування — 2/4 в першому такті та 2/8 і 1/4 у другому. Аркан має дві групи рухів 1) «прибий» і «зміни», 2) «підківка», «тропачок», «гайдук» (перша властива тільки аркану, друга зустрічається також в коломийкових танцях). Танцюють зімкнутим колом або півколом з топірцями в руках.


Читайте також:


Залишити коментар: