На порозі нової пандемії: медики заявили про небезпеку нових супербактерій



Попри боротьбу з коронавірусом, розмноження супербактерій стає ще однією руйнівною загрозою здоров’ю

- джерело.

Числа щорічних смертей від інфекцій, причиною яких є супербактерії, незабаром може перевищити мільйон осіб на рік, вважають у ВООЗ.

Стійкі до антибіотиків бактерії не привертають стільки уваги, як COVID-19, оскільки хвороби, які вони викликають, поширюються повільно і неухильно, а не захоплюють світ штурмом. Але, на думку експертів, бактерії можуть стати загрозою на рівні COVID-19. І станеться це повільним маршем.

За даними американських медичних центрів CDC, майже 3 млн жителів США на рік заражаються стійкою до антибіотиків бактеріальною інфекцією. З них приблизно 35 000 вмирають. Щорічно у всьому світі від цих інфекцій помирає близько 700 000 людей. У Всесвітній організації охорони здоров’я підрахували, що, при нинішніх темпах, близько 10 мільйонів людей можуть померти від стійких до антибіотиків інфекцій щорічно до 2050 року. У всьому світі 230 000 людей вмирають щорічно тільки від туберкульозу, стійкого до антибіотиків.

«Все більш імовірно, що цю бактеріальну інфекцію буде дуже важко вилікувати, якщо вона не є невиліковною, а невиліковні бактеріальні інфекції — це погано. Невиліковні бактеріальні інфекції завдають великої шкоди», — сказала Сара Форчун, професорка імунології та інфекційних хвороб Гарвардського університету.

Стеффані Стратді, професорка медицини Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, додала, що ми недостатньо говоримо про загрозу.

«На відміну від COVID-19, який виник раптово і спалахнув, криза супербактерій тільки загострюється. Це вже пандемія. Це вже глобальна криза, і через COVID ситуація погіршується», — сказала Стратді.

За словами Стратді, велика частина уваги і ресурсів, які будуть присвячені загрозі бактерій, зараз направляються на спроби перемогти COVID-19. У цьому сенсі пандемія коронавірусу може, навпаки, посилити проблему стійких до антибіотиків бактерій.

У липні ВООЗ закликала до більш обережного використання антибіотиків серед пацієнтів з COVID-19, щоб допомогти знизити загрозу стійкості до антибіотиків. Огляд, проведений в травні, показав, що з приблизно 2000 госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 в усьому світі 72 відсотки отримували антибіотики, хоча тільки у 8 відсотків були зареєстровані бактеріальні або грибкові інфекції.

У міру того як бактерії стають більш стійкими до антибіотиків, зростає ризик катастрофічних наслідків. E. coli, наприклад, щорічно викликає мільйони інфекцій сечовивідних шляхів.

За словами Ленса Прайса, директора-засновника Центру дій по стійкості до антибіотиків при Університеті Джорджа Вашингтона, якщо розвинеться його надзвичайно стійкий до антибіотиків штам, він може поширитися і вбити «незліченну кількість молодих жінок».

«Вони можуть піти до лікаря з тим, що, на їхню думку, є звичайною інфекцією сечового міхура, і в кінцевому підсумку померти від інфекцій кровотоку, оскільки лікарі не можуть вилікувати їх інфекцію, коли вона піднімається з сечового міхура в нирки і в кров» , — сказав Прайс.

При цьому виробники ліків не бачать такого прибутку в розробці нових антибіотиків, як в розробці інших ліків. Багато хто інвестував в розробку нового антибіотика, але їх спіткала невдача. Компанії можуть заробити більше грошей, розробляючи ліки, які люди приймають регулярно, а не тільки тоді, коли у них є інфекція.


Читайте також:


Залишити коментар: