На ЧАЕС норми перевищені у сім разів — Держагентство з управління зоною відчуження



За останніми отриманими даними з Чорнобильської атомної електростанції, норми поглинутої дози на датчику поруч з об’єктом зберігання радіоактивних відходів “Вектор” перевищено у сім разів.

Пише - джерело.

Такі дані наводить Державне агентство з управління зоною відчуження.

“Україна втратила контроль над системою АКРС два дні тому. Останні отримані дані свідчать про семикратне перевищення норм поглинутої дози на датчику поруч з об’єктом зберігання радіоактивних відходів “Вектор”, — йдеться у повідомленні відомства.

Як відзначається, це свідчить про некоректне використання окупантами систем безпеки та відсутність у них необхідної експертизи для захисту ядерних об’єктів.

У Держагентстві також повідомили, що на пропагандистському каналі Росії зняли постановочне відео про нібито спільне несення служби російських військових з українськими гвардійцями.

“У сюжеті йдеться, що гвардійці нібито добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу. Проте військовослужбовці Нацгвардії не відкривали вогонь і не вели бій у день захоплення 24 лютого 2022 року лише тому, щоб не створювати загрози і не порушувати статей конвенції МАГАТЕ, відповідно до яких атомні електростанції не являються об’єктами військової агресії”, — наголосили у відомстві.

Зокрема, російські військові погрожували мінуванням та підривами окремих об’єктів інфраструктури важливого ядерного об’єкта ЧАЕС.

“На відео також є кадри, де закадровий голос розповідає про “добровільну здачу гвардійців” а відеоряд – це люди в іншій формі, персонал ВОХР. Ці люди не є військовослужбовцями НГУ і судячи з відео, навіть за віком не відповідають вимогам, за якими проходить відбір у підрозділи НГУ, які охороняють АЕС. А до ВОХР беруть в основному людей, що мають вже пенсійний стаж”, — пояснили у державному агентстві.

Також відзначається, що кадри, показані на російському телебаченні не відображають модель несення служби на АЕС.

У держагентстві також нагадали, що Україна поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії про втрату контролю над ядерними та радіаційними об’єктами в зоні відчуження.

Окрім того, наразі Біля населеного пункту Водяне Запорізької області, у 20 кілометрах від Запорізької АЕС війська РФ розмістили БМ “Град”.

“Звертаємо увагу міжнародних партнерів та організацій на намагання військ РФ захопити атомні електростанції в Україні та на їх намагання демонстративно нарощувати свою присутність та розташовувати техніку поблизу стратегічних об’єктів”, зазначили у відомстві.

Що відомо
Російська війська захопили Чорнобильську АЕС, персонал станції перебуває у заручниках. У зоні відчуження зафіксоване підвищення радіаційного фону.

Вранці 24 лютого президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.

21 лютого президент РФ Володимир Путін визнав правосуб’єктність самопроголошених “ЛНР” і “ДНР” і підписав відповідний указ. Путін заявив, що “Л/ДНР” визнають у межах Донецької та Луганської областей, і підтвердив, що це означає крах Мінських домовленостей.

Президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану.

Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва готова вести перемовини з керівництвом України про нейтральний статус України і відмову від розміщення на українській території озброєння.

Міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський повідомив, що в країні підготувати 120 шпиталів для прийняття українських поранених.


Читайте також:


Залишити коментар: