«Ми були в шоці». Чим перше велике інтервʼю Меркель неприємно вразило українську дипломатію — експосол Мельник



Колишній український посол в Німеччині Андрій Мельник в інтерв’ю Радіо НВ розповів, чим перше велике інтерв’ю ексканцлера Німеччини Ангели Меркель після її відставки вразило українську дипломатію.

Пише - джерело.

«Насправді, ми були в шоці, коли почули перше велике інтерв’ю Меркель після того, як вона відійшла від своєї посади. Відсутність будь-якої власної критики нас справді здивувала. Я був одним з перших, хто досить різко відреагував на її слова. Якщо все було так чудово, якщо Меркель не відчуває жодної провини за свій попередній курс, то чому тоді Путін зміг і не побоявся розпочати повномасштабну війну проти України 24 лютого?» — заявив він.

Мельник висловив думку, що в німецькому суспільстві є запит на те, щоб почути від політичної еліти, частина якої ще залишається при владі, що було зроблено не так і чому були допущені ці катастрофічні помилки.

«Думаю, що не лише ми, а і німецьке суспільство заслуговує на відкриту і чесну відповідь на це запитання, адже інакше годі уникнути подібних помилок і в майбутньому», — наголосив український посол.

Він розповів, що йшлося навіть про тимчасову слідчу комісію у німецькому Бундестазі та «медійне опрацювання того, які помилки були зроблені».

«Радує те, що принаймні нове керівництво партії соціал-демократів, зокрема [Ларс] Клінґбайль, якого я дуже добре особисто знаю, заявив про необхідність повного перегляду саме курсу його партії щодо Росії. І це дуже радує, оскільки без цього дуже важко буде дати чесну відповідь на все, що пішло не так, протягом останніх років», — зазначив Мельник.

7 червня Ангела Меркель, яка за півроку до того пішла з посади канцлера Німеччини, вперше після відставки дала повноцінне інтерв’ю. Вона зазначила, що не вважає, що зробила недостатньо для запобігання агресії Росії проти України.

Після цього Мельник заявив, що висловлювання ексканцлерки Ангели Меркель про те, що вона не шкодує про спроби дипломатично домовитися з Росією, «викликають великий жаль».

За його словами, у Меркель немає «ні натяку на самокритику».

«Викликають подив заяви ексканцлера про непогрішність її курсу в Росії і занадто м’яке ставлення до диктатора Путіна», — сказав він.

Мельник поставив питання: як могло статися, що країна-агресор Росія змогла розпочати «найкривавішу війну в Європі з 1945 року», якщо політика Німеччини щодо РФ «була такою великою» в останні кілька десятиліть.


Читайте також:


Залишити коментар: