Морально тиснуть, гнітять і називають пoвією: 19-річна студентка стверджує, що родичі силоміць утримують її вдома, бо проти її хлопця



“Не залишайтеся байдужими, я розумію, у нас такий менталітет, не прийнято про таке говорити, але я терпіла всі 19 років, щоб отримати нарешті право на своє особисте і вільне життя”. Про це просить Анастасія Яковлева, студентка київського вишу, сім’я котрої вирішила зачинити її вдома на Дніпропетровщині. Дівчина хоче жити у столиці з хлопцем, однак родичі вирішили, що її вибір – небезпечний для життя.

- джерело.

Ця історія стала відома завдяки Facebook – її описав у себе на сторінці знайомий хлопця Анастасії Олександр Курілін 10 квітня, закликавши юристів допомогти вирішити ситуацію. Із його розповіді випливає, що 19-річну студентку батьки проти волі нібито утримують у квартирі в рідному місті – Нікополі. Поліція тим часом начебто не реагує належним чином.

“… рідні дівчини морально тиснуть. Гнітять і називають пoвією. Через те, що вона вирішила стати самостійною і жити з хлопцем”, – стверджує Курілін.

Під час спілкування із хлопцем Анастасії – київським актором Владиславом Зубченком – виявилося, що він намагався забрати її назад до столиці 9 квітня.

“У нас була мета з’їхатися разом, жити і продовжувати сімейний побут”, – розповідає він.

Однак на заваді стала сім’я Анастасії: мати, бабуся та дід дівчини вирішили, що Владислав нібито хоче її вбuтu або ж продати в paбство. В цьому вони неодноразово намагалися переконати дівчину в грубій формі, каже Владислав і коментує: “Це нісенітниця”.

Коли після Великодня він поїхав до Нікополя, збирався поговорити з її матір’ю і пояснити, що насправді не має лихих намірів. Однак “за чаєм-кавою” поговорити не вдалося: вона знову назвала його “yбuвцею”.

Переконання сім’ї Анастасії в тому, що чоловік збирається завдати їй бoлю, Владислав пояснює наявністю “гадалки”, яка нібито пророкує майбутнє і розповідає, як потрібно поводитися: “У них є якась бабка, якась ворожка, яка постійно їм диктує і каже, що і як там відбувається”.

Ми не могли виїхати без документів. Виїхати разом із Нікополя два тижні тому парі не вдалося. Відтоді дівчину, за словами Владислава, тримають під замком без засобів зв’язку, переконуючи, що вона має кинути навчання і залишитися в рідному місті.

“Ув’язненню” передувала cутичка на автовокзалі Нікополя, звідки Анастасія та Владислав мали намір виїхати до столиці. Там, розповідає чоловік, їх наздогнали дід з бабою та їхній водій, а також “дивні тітушки в костюмах”.

“Схопили сумку з документами та картками”, – згадує Владислав і додає: “Це нас зупинило. Ми не могли виїхати без документів”.

Патруль, який приїхав на виклик Владислава, не вплинув на вирішення ситуації.

Вони не раз згадували, що це їхнє місто – і вони що хочуть, те й роблять

“Я зрозумів, що поліція з ними. Коли ми сиділи в таксі, правоохоронці з усіма (родичами, – ред.) привіталися, поспілкувалися, усміхнулися. А потім вже підійшли до нас: “Це ви поліцію викликали?” Я розумію, що справа – нечиста. Ми тут зробити нічого не можемо”, – описав він спілкування з правоохоронцями. Владислав переконаний, що сім’я його дівчини має певний вплив на поліцію: “Вони не раз згадували, що це їхнє місто – і вони що хочуть, те й роблять”.

У Нікопольському відділі поліції ситуація загострилася. Розмовляти з Владиславом та Анастасією, за його ж словами, вирішило кілька правоохоронців. Один з них почав переконувати: “Бабуся з дідусем краще знають, що краще для онуки”. Також під час розмов лунали і погрози про затримання. Згодом, розповідає Владислав, його схопили “якісь рядові” і завели до окремої кімнати, закривши шторами.

“За хвилину я чую кpик – кричить Настя. Штори вони засунули, щоб я її не бачив”, –  зробив висновок чоловік.

Тато телефоном говорить: просто біжи звідти подалі, щоб з тобою нічого не сталося

За його словами, поліцейські силоміць відвели дівчину до автівки. Коли ж він сам опинився на вулиці, дід Анастасії вдаpив лобом: “Я йому нічого не відповідав, просто відійшов”. Батько Владислава, який в цей час був з ним на зв’язку телефоном, порадив сину залишити Нікополь.

“Тато телефоном говорить: просто біжи звідти подалі, щоб з тобою нічого не сталося. Ти її як-небудь потім дістанеш”, – розповідає чоловік.

Родичі говорили, що yб’ють мене

До Дніпра він утік на таксі та за допомогою попутних машин: “Розумів, що автобусами їхати небезпечно – у них є всі мої паспортні дані”. В обласному центрі вийшло зв’язатися з Настею: “Вона розповіла, що дуже переживала, оскільки родичі говорили, що yб’ють мене”.

Наступного дня виявилося, що баба та дід відвезли дівчину на дачу, де зачинили без документів і особистого телефону, а також постійно годували заспокійливими.

19 квітня Анастасія вийшла на зв’язок із Владиславом і повідомила, що її відзвезли вже до нікопольської квартири: “Вони дивляться за нею, навіть коли вона в душі миється”, – переповів він розмову з дівчиною.

Насті також вдалося написати коментар у Facebook 19 квітня під записом в соцмережі щодо її утримування.

“Так, цей пост не фeйк, і мені як героїні цієї історії потрібна допомога. [… ] Навіть з порожніми руками я не зможу звідти вибратися, оскільки буде буде застосована фiзична сила”, – звернулася вона через соцмережу.

Тим часом у поліції на письмовий запит видання не відповідають (станом на 20.04.2018). Телефоном черговий зауважив: щодо  справи коментарі будуть надаватися лише заявникові. Ймовірно неправомірну поведінку поліції у правоохоронному органі не прокоментували.

Із родичами дівчини зв’язатися не вдалося – не беруть слухавки або ж вимкнули телефони.

“Утримування людини – це протиправна поведінка з боку батьків. Вони не можуть керувати життям повнолітньої особи. Якщо виповнилося 18 років – людина повністю дієздатна, вона може ухвалювати будь-які рішення. Є закон “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання”, який гарантує вільний рух. Якщо хтось хоче людину позбавити цього права, треба звертатися до суду і визнавати її обмежено дієздатною. В іншому випадку обмеження свободи порушує права особи”, – коментує ситуацію адвокат та керівний партнер юридичної компанії “Можаєв і партнери” Володимир Можаєв.

Він також зазначив, що в тому разі, якщо заявнику здається, ніби поліція не належним чином займається провадженням, варто залучати інші інстанції: “Якщо слідчий не здійснює дії, передбачені Кримінально-процесуальним кодексом, то на нього можна подати скаргу до слідчого судді районного суду за місцем розташування відділу поліції або до прокуратури”

Вона пропонувала: давай просто втечемо, і нікому нічого не говоритимемо

За словами Владислава, дзвінок від слідчого він таки отримав. Однак чоловік впевнений, що насправді справою ніхто не займається, оскільки Анастасія досі перебуває у неволі.

“Вона пропонувала: давай просто втечемо, і нікому нічого не говоритимемо. Я відповідав, що це трохи неправильно. Але вже потім це здалося адекватною думкою”, – констатує він.

Наразі Анастасію Яковлеву, за її словами і свідченнями хлопця, родичі два тижні утримують за зачиненими дверима, обмежуючи пересування. Час від часу їй вдається вийти на зв’язок, однак без документів вона не може покинути Нікополь.


Читайте також:


Залишити коментар: