“Молодь під ударом штаму “Дельта”, є один спосіб вберегтися”: вчений-біохімік про наближення піку хвилі епідемії



За повідомленнями медиків, штам “Дельта” поводить себе значно агресивніше, ніж попередні варіанти коронавірусу. Він вражає і молодь, і дітей, а лікарі продовжують наполягати, що існує лише один варіант захиститися.

- джерело.

Як інформує “Апостроф”, про те, до чого бути готовими українцям треба вже зараз, при наближенні до піку ново хвилі коронавірусу, розповів учений-біохімік, професор, доктор біологічних наук, академік НАН України й директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко.

“Небезпека в його мутації. Як вона відбувається? Коронавірус — це РНК-вірус, що містить рибонуклеїнову кислоту, яка має різні частини, які кодують різні протеїни. Зокрема, шипоподібний S-протеїн, який знаходиться на поверхні вірусу. І саме цей протеїн відповідає за зв’язування вірусу з клітинами людини, де й починається його розмноження. У різних варіантах відбуваються різні мутації, які ми порівнюємо з первинним варіантом — “уханьським” коронавірусом.

От у варіанті “Дельта” є декілька амінокислот у шипоподібному протеїні, які зробили його кращим для зв’язування з рецептором, і таким, який краще розвивається в клітинах людини. Він у сотні, а дехто каже, і в тисячу разів швидше розмножується в клітинах людини. Саме тому він і є настільки заразним.

Зараз вважають, що приблизно 98–99 % хворих по всьому світу інфіковані саме цим варіантом коронавірусу. Він витісняє інші. Клінічні ознаки в нього майже такі ж, як і в попередників, але є певні відмінності. Він почав заражати більш молодих людей. Можливо це через те, що в першу чергу були вакциновані люди похилого віку, а молодь ще залишається незахищеною.

У нас немає 50 % людей з імунітетом. На жаль, це значно менший відсоток. Зрозуміло, що вони брали людей, які перехворіли на ковід і мають певний імунітет, але вакцинація дає потужнішу імунну відповідь, ніж перенесення захворювання. Зважаючи на те, що варіант “Дельта” – більш агресивний та небезпечний, то треба готуватися до всього.

Вірогідно, уже наприкінці жовтня — на початку листопада в нас буде пік захворюваності. Треба вакцинуватися. Це єдине, що може допомогти”,- зазначив лікар.


Читайте також:


Залишити коментар: