“Мені 10, і я розлучена”: історія маленької мусульманки та чоловіка-тирана приголомшила світ



Дівчинку віддали заміж в 9 років.

Інформує - джерело.

У Ємені 10-річна дівчинка розлучилася з чоловіком. Про це розповіли в сюжеті групи “Женщина на миллион: тебе все можно” в соцмережі Facebook.

Ємен-найпівденніша держава Близького Сходу. У цій країні люди живуть за межею бідності і тому батьки рано видають дочок заміж, щоб не витрачати кошти на їх утримання.

Так, 10-річну Нуджуд Алі видали заміж за чоловіка віком понад 30-ти років. У Ємені такі шлюби відбуваються дуже часто-молодята укладають шлюбний договір згідно з яким чоловік повинен відноситься до дівчинки, як до дочки і відкласти інтимні стосунки до її повноліття.

Однак у чоловіка Нуджуд були свої плани. Чоловік постійно застосовував до дівчинки фізичне насильство і грубо порушував договір. Дівчинка просила підтримки у рідних, але вони не хотіли втручатися.

Після двох місяців шлюбу Нуджуд втекла.

“Ми живемо в світі, де все вирішують чоловіки. Але, раз рішення чоловіків мене не влаштовують, я повинна розраховувати тільки на себе” – говорить Нуджуд Алі.

Нуджуд Алі, кадр з відео: Facebook жінка на мільйон: тобі все можна

Дівчинка звернулася до першої жінки-адвоката Шаде Нассер, щоб отримати розлучення. Спершу суд відмовлявся визнавати провину чоловіка. Нуджуд пропонували дочекатися повноліття і повернутися до чоловіка, але Шаде відхилила всі пропозиції.

Після того, як в суді були представлені факти провини чоловіка, суд задовольнив прохання про розлучення, проте зобов’язав Нуджуд виплатити чоловікові компенсацію в розмірі 200 доларів.

Так, Нуджуд Алі стала першою розлученою неповнолітньою в історії Ємену. У 2008-му році журнал Glamour нагородив Нуджуд і адвоката Шаде премією “Жінка року”.

Нуджуд Алі Шаде Неассер, кадр з відео: Facebook жінка на мільйон: тобі все можна

Ця історія стала відома на весь світ і одного разу до Нуджуд звернулася французька журналістка дельфіна Мінуї. Вона запропонувала дівчинці написати її мемуари. Таким чином з’явилася книга під назвою “мені 10 років, і я розлучена”, яку продають в 35-ти країнах.

Нуджуд хотіла направити кошти від продажів на освіту і стати юристом, але її батько забрав гроші собі щоб купити нових дружин і вигнав дівчинку з дому.

У 16 років Нуджуд вийшла заміж і цей шлюб виявився вдалим. Вона виховує двох дочок вільними від несправедливих звичаїв.

Історія дівчинки надихнула мусульманок усього світу і багато неповнолітніх дружин почали вимагати розлучення, а активісти вийшли на боротьбу за зміну застарілих традицій і законів.


Читайте також:


Залишити коментар: