Медики пояснили, кому в жодному разі не можна в ополонку на Йордан: правда та міфи про моржування



З нагоди свята Водохреща тисячі українців підуть на водойми пірнати у крижану воду. В обласному центрі контролю та профілактики хвороб застерігають, що занурення в ополонку – не для всіх, оскільки деокому воно може тільки нашкодити. Відтак у структурі розвінчали популярні міфи про моржування.

- джерело.

Існують різні способи зміцнення імунітету. Занурення в дуже холодну воду (моржування) є найбільш екстремальним серед них, зазначають в ОЦКПК:
“Короткочасне перебування в крижаній воді підвищує температуру внутрішніх органів людини ( до 40 градусів) і цим бореться з усіма хворобами.
На жаль, це НЕПРАВДА. За твердженням лікарів при пірнанні в крижану воду організм лише віддає тепло, а не виробляє. Температура внутрішніх органів у нормі становить 37,7. Зробити її вищою може запальний процес або вірус. Переохолодження знижує температуру тіла і на шкірі, і всередині. А те, що у холодній воді з’являються відчуття тепла свідчать про те, що температура тіла приближається до температури навколишнього середовища, що сприяє переохолодженню і завдає ШКОДУ.
Справжні моржі займаються зануренням у холодну воду протягом року і довготривалий час.
Це ПРАВДА. Моржування можливе далеко не тільки взимку при морозах. У весняний і осінній час, коли температура води становить + 4- + 7 градусів це цілком можливо, ефект досягається той же. У літній час справжні моржі їздять в пошуках холодних водойм і плавають у них 40-60 хвилин. І за цей час вони отримують ефект стресу, як при короткочасному моржуванні взимку.
Моржі стають залежними від холодної води.
Це ПРАВДА. Ця залежність любителів екстриму, при якому зашкалює вироблення адреналіну. Але все потрібно робити в міру. Постійне високе вироблення гормонів при частому зануренні спричинює перевантаження наднирникових залоз і гормональних збоїв. Оптимальним є занурення регулярно 2 рази на тиждень, щоб не спричинити негативний вплив на організм.
Для моржування не потрібно спеціально готуватись.
Вважається, що НЕПРАВДА. Для того, щоб зміцнити своє здоров’я не можна відразу стрибати в крижану воду. Рекомендується починати з процедур обтирання снігом або обливання холодною водою. Існує хороший підготовки до моржування такий метод загартування як контрастні ніжні ванни: набрати холодної і гарячої води в 2 тазики і поперемінно опускати туди ноги. При такій підготовці, завдяки великій кількості нервових закінчень на ступнях ніг холодна вода буде діяти знижуючи активність роботи внутрішніх органів, а гаряча – збуджуюче. Це дасть можливість нормалізувати їх роботу а також зменшити шкоду різкого моржування, підготувавши організм.
Моржування лікує простудні захворювання.
Це НЕПРАВДА. Хоча користь від моржування полягає в тому, що хворіють на застуду вони менше. Причина в тому, що організм у відповідь на стрес викидає гормон адреналін, а це в свою чергу підвищує вироблення імунних антитіл. А от при наявності хвороби лізти у крижану воду не слід.
Пірнання в холодну воду з головою дуже небезпечне.
Це ПРАВДА. Може виникнути раптовий спазм судин головного мозку, можлива навіть миттєва смерть. Рекомендується завжди використовувати гумову шапочку. Самі моржі готуються до запливу розігріваючись бігом, легкою гімнастикою. Найкращим часом для занурення є ранковий час, це тонізує нервову систему і бадьорить на весь день.
Для моржування краще мати зайву вагу.
НЕПРАВДА. За ствердженням медиків моржування і сам фактор холоду не збільшують кількість зайвих кілограмів, моржування не впливає на фізіологію. Але той факт, що люди із жировим прошарком легше переносять холод.
Правила моржування, які не всі знають:
☑ Новачкам не слід перебувати у воді більше, ніж 2 хвилини. Досвідчені моржі можуть знаходитись до 5 хвилин. Тремтіння є першою ознакою, щоб залишити воду.
☑ Роздягання треба починати швидко і з ніг. Одягатися зверху.
☑ При витиранні не слід розтирати шкіру до червоного кольору, щоб не завдати додаткового стресу.
Протипокази до моржування:
☑ Гострі захворювання і загострення хронічних захворювань.
☑ Холодова алергія, яка проявляється кропив’янкою, червоними плямами, набряком шкіри, свербіжем, така реакція може бути вродженою або набутою.
☑ Хвороби нирок.
☑ Захворювання нервової системи.
☑ Захворювання серцево- судинної системи.
Висновки:
Занурення в крижану воду не є радикальним засобом від всіх захворювань.
При недотриманні правил та ігноруванні проти показів моржування може нанести непоправну шкоду здоров’ю.
При правильному занятті моржуванням можна зміцнити свою імунну систему і загальне здоров’я, в тому числі і психічне”, – йдеться в дописі ОЦКПХ.

Запис Медики пояснили, кому в жодному разі не можна в ополонку на Йордан: правда та міфи про моржування спершу з’явиться на Слово News.


Читайте також:


Залишити коментар: