Люди замерзають у лісах. Криза мігрантів на кордоні Польщі та Білорусі



Польща заявила, що відбила багато спроб мігрантів прорватися до ЄС з боку білоруського кордону.

- джерело.

Польська влада повідомляє, що ще тисячі мігрантів перебувають на шляху до їхнього кордону.

Заступник глави МВС Польщі Блажей Побожі заявив, що Польща переживає найскладніший момент із початку кризи на кордоні з Білоруссю.

Ніч на польсько-білоруському кордоні пройшла відносно спокійною, повідомляє у вівторок поліція Підляського воєводства. Це регіон на сході Польщі.



“Мігранти намагаються штурмувати польський кордон. Кожна наступна година стає викликом для польських служб, уряду та політиків”, – сказав він в ефірі польського телеканалу ТВН24.

8 листопада поблизу прикордонного переходу Брузги-Кузниця на польсько-білоруському кордоні зібралися сотні біженців.

Від ранку вівторка, 9 листопада, польська прикордонна служба закрила цей прикордонний перехід.

На кордоні чергують понад 12 тисяч польських військових у повній бойовій готовності.

Мігранти напередодні спробували розрізати колючий дріт та прорватися через огорожу, щоб потрапити з Білорусі до Польщі. Польські прикордонники застосували проти них сльозогінний газ.

Білоруські прикордонники заявляють, що “на такий крок відчаю біженців спонукали байдужість та нелюдське ставлення польської влади”.

Мінськ неодноразово звинувачував Варшаву у жорстокому поводженні із мігрантами. Нині ці звинувачення лунають знову.

Польща у свою чергу звинуватила Білорусь у підштовхуванні мігрантів до кордону, назвавши це ворожою діяльністю.

Польща, Литва та Латвія стверджують, що останніми місяцями зросла кількість людей, які намагаються нелегально в’їхати у їхні країни зі сторони Білорусі. Багато людей прибули з Близького Сходу та Азії.

Європейський Союз звинуватив авторитарного лідера Білорусі Олександра Лукашенка у сприянні нелегальній міграції у відповідь на санкції.

Умови для мігрантів на кордоні є вкрай складними. Людям загрожує смерть від переохолодження, адже в регіоні почалися морози.

Оскільки мігрантам не дозволяють увійти на польську територію, а Білорусь не дозволяє їм повернутися, люди опиняються мерзнуть у білоруських лісах. Кілька людей померли від переохолодження.

Раніше Франція звинуватила родичів Лукашенка в організації нелегальної міграції через Туреччину та ОАЕ, а у МЗС Німеччини, куди у 2021 році через Білорусь дісталися близько 4 тисяч нелегальних мігрантів, побачило у подіях із біженцями “руку Москви”.

28 жовтня депутат білоруського парламенту Андрій Савиних підтверджував, що білоруські турфірми видають візи у цих країнах прибулим з Близького Сходу та Африки.

Щоправда, йшлося не про мігрантів, а про “звичайних туристів”, частина з яких за власним бажанням потім намагається перетнути кордони з Польщею чи Литвою, уточнював білоруський депутат.


Читайте також:


Залишити коментар: