Лікарі відмовляються приходити навіть до дітей: Скандальна медреформа у дії



Сімейні лікарі відмовляються приходити на виклики, посилаючись на медреформу.

- джерело.

При цьому в МОЗ кажуть, що таких розпоряджень не було.

Але кияни розповідають, що стикаються з категоричною відмовою медиків прийти на виклик навіть до дитини. Лікарі кажуть, що не зобов’язані приходити на виклик і радять в крайньому випадку звертатися в невідкладну допомогу.

«Через реєстратуру тепер лікарі не викликаються. Звертайтесь до вашого сімейного лікаря і домовляйтеся. Якщо контракт не укладено, то звертайтеся до дільничного. Якщо дуже погано, то телефонуйте в невідкладну допомогу», – пояснюють ситуацію в довідковій однієї з поліклінік.

Обговорюють проблему і на форумах. Так, одна стурбована мама пише, що викликала лікаря на початку квітня, педіатр прийшов, але попередив, що в подальшому ходити по викликам не буде.«Збивайте температуру і приходьте в поліклініку. Особливо радує, що я піду з хворою дитиною з незрозумілим діагнозом (вітрянка, паротит і т. д.) і заражу ще половину поліклініки», – розповіла одна з матусь.

Варто відзначити, що відмовляються від викликів не в усіх поліклініках.

«Дільничний лікар прийде, але якщо ж пацієнт здатний сам з’явитися на прийом, то приходить в поліклініку. Таких вказівок, щоб на виклики медики не ходили, ми не отримували», – кажуть в поліклініці Печерського району.

У Солом’янському районі як альтернативу запропонували консультацію по телефону.

«Дивлячись що у вас сталося. Якщо температура висока, то лікар прийде. Але якщо час обходу пройшов, то можлива консультація по телефону щодо лікування», – пояснили в довідковій.

Лікарі нарікають, що поки що з цими нововведеннями самі не розібралися.

«До липня у нас ще перехідний період. Поки відмовлятися приходити на виклик за адресою я права не маю, навіть якщо договір зі мною не укладено. Викликати лікаря можна через реєстратуру поліклініки або через сайт Ihealth. Але як буде далі – невідомо. Навіть не знаю, чи будуть медики ходити на виклики до дітей », – каже одна з лікарів.

Екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій пояснив, що поки наказ МОЗ щодо алгоритму діяльності сімейного лікаря не надійшов, медики повинні працювати в рамках чинного законодавства, тобто приходити до хворого додому в разі потреби.

За його словами, міністерство охорони здоров’я не розробило підзаконні акти, які повинні були б супроводжувати цю медреформу, регламентувати нормативи навантаження на сімейного лікаря і його функціональні обов’язки. На сьогоднішній день немає нового механізму, тому лікар зобов’язаний керуватися встановленими раніше правилами.

“Відмову лікаря приходити на виклик можна вважати неправомірною», – розповів Мусій.

У департаменті охорони здоров’я Києва відповіли, що немає вказівки не приходити на виклики до пацієнта і подякували за сигнал.

«Ми будемо розбиратися в даному питанні, можливо, була ситуація, яка не вимагала викликати швидку медичну допомогу», – говорить прес-секретар Наталія Вишневська.


Читайте також:


Залишити коментар: