Кинули на 49 тисяч гривень: заробітчанин розповів про життя нелегалів у Польщі (відео)



З поліцією може і пощастити, а ось від свавілля роботодавців польські суди не врятують, зазначив заробітчанин, пише “Сегодня.

- джерело.

Знімальна група видання побувала в Польщі, щоб зустрітися з українцями, які там нелегально живуть і працюють. Історія одного з таких “заробітчан поза законом” – в черговому матеріалі із циклу “Вдома краще”.

Щоб зустрітися з героєм сюжету, знімальна група від’їхала на кілька десятків кілометрів від Варшави. У новобудові, якої ще немає на карті, господарював Сергій з Полтавської області – йому довірили облаштування цього будинку.

За роботою він розповів свою історію. У Польщі він живе вже четвертий рік, а першу роботу – плиточником, – знайшов в інтернеті.

“Я приїхав по візі, за робочою візою, але робота… Ніхто не оформляв, ніхто ніяких документів…” – говорить Сергій.

Тим часом, його віза закінчилася. Так він і став нелегалом, про офіційне працевлаштування і мови не було. З лютого 2015 року змінив в Польщі вже сім місць роботи.

“Ні правового забезпечення, ні медичного забезпечення – якщо захворів, це твої проблеми, звертаєшся в приватні фірми, немає страховок”, – розповів Сергій.

А якщо роботодавець вирішить не платити заробітчанину те, що той заробив – Сергію доведеться змиритися, адже польський суд українському нелегалу – не захисник.

“Як я можу звернутися, як тільки я звернуся – мене відразу чекає депортація”, – пояснив Сергій.

На одному з будівництв йому не виплатили понад 6 тисяч злотих – це близько 48 тисяч гривень.

“Поки зробили роботу, поки її взяли – власник тієї компанії втік, і залишилися люди без грошей”, – розповів Сергій.

Шанси на те, що роботодавець “кине на гроші”, великі, запевняє заробітчанин. Сюрпризів можна чекати і від українських роботодавців в Польщі, каже Сергій.

Ось як він влаштовувався плиточником до українця: “За квадратний метр він обіцяв заплатити 22 злотих. Я прийшов на будівництво, більш-менш знав польську і з поляками поговорив – а їм по 40 платили, тобто він хотів заробити на мені ще 20 злотих на квадратному метрі “.

Сергій зізнався, що з поліцією йому щастило – завжди вдавалося домовитися.

“У поліції теж люди працюють – все розуміють прекрасно. Нормальні тут люди в основному. Бачать – людина працьовита, не алкoгoлік, ніде не краде”, – поділився Сергій.

Куди обережніше треба бути в спілкуванні зі звичайним поляком, зазначив заробітчанин. Іноді конфлікт виникав, варто було тільки вийти на вулицю в одязі з тризубом, застерігає Сергій.

Незважаючи на те, що Сергій вже працює на себе, він все ж будує плани повернутися в Україну – через два роки, як тільки в Польщі закінчать навчання двоє його дітей. А потім – додому, в Полтавську область, до матері. Сергій зізнався, що хоче здійснити свою давню мрію – стати пасічником.

Нагадаємо, заробітки за кордоном отримали альтернативу в Україні – фахівці робітничих професій об’єднуються в “Служби майстрів” в своїх містах.


Читайте також:


Залишити коментар: