Кредити по-новому: що потрібно знати українцям



Законопроект набуде чинності 4 березня

- джерело.

У суботу, 3 березня, закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків”, опублікували в газеті ВР “Голос України”. Це означає, що законопроект набуде чинності 4 березня.

Так, згідно з документом, Національний банк повинен буде створити і вести кредитний реєстр. Зазначається, що цей закон дозволить НБУ збирати, накопичувати, зберігати, змінювати, використовувати і поширювати інформацію про кредитні операції банків та про стан виконання зобов’язань за ними.

Варто уточнити, що Нацбанк зможе аналізувати і давати оцінку кваліфікації кредитів, передає Politeka.

Очікується, що закон допоможе знизити рівень кредитного ризику. У той же час в українському парламенті розраховують на те, що єдиний реєстр позичальників забезпечить безпеку банківських операцій, а також захистить інтереси вкладників та інших кредиторів банку.

При цьому експерти поки що сумніваються в тому, чи буде єдиний реєстр позичальників працювати саме так, як планують у Верховній Раді та НБУ.

Кредитний реєстр повинен почати діяти через два місяці з дня набрання чинності згаданого вище закону, за винятком деяких положень.


Читайте також:


Залишити коментар: