Кому не можна робити щеплення від COVID: три види протипоказань офіційно роз’яснили



Міністерство охорони здоров’я пояснило, кому протипоказана вакцинація від COVID-19.

- джерело.



Роз’яснення відомство опублікувало на офіційному сайті.

Існують три види протипоказань: постійні, тимчасові та застереження – їх встановлює лікуючий або сімейний лікар.

Як відомо, єдиним постійним абсолютним протипоказанням до щеплення є анафілактична реакція на першу дозу конкретної вакцини. У цьому випадку пацієнту рекомендовано щепитися іншою вакциною.

Серед тимчасових протипоказань виділяють:
Гострі захворювання із підвищенням температури понад 38,0 °C. Вакцинуватися можна буде після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби. Довідка видається на строк до 2 тижнів від початку захворювання.

Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Щеплення можна робити через 90 днів після закінчення курсу терапії. Термін дії довідки – 3 місяці.

Введення вакцин проти інших інфекційних захворювань. Вакцинуватися від коронавірусу можна через 14 днів після введення вакцини проти інших хвороб (за винятком інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити одночасно з антиковідною вакциною у різні руки). Між першим та другим щепленням від коронавірусу можуть бути введені інші вакцини з дотриманням 14-денного інтервалу. Термін дії довідки – 14 днів.

Проба з туберкуліном чи аналіз крові на туберкульоз (IGRA). Пробу у разі потреби потрібно провести та інтерпретувати перед вакцинацією або відкласти щонайменше на 4 тижні після проведення вакцинації проти COVID-19. Прищепити від коронавірусу можна будь-коли після завершення всіх етапів проби з туберкуліном. Термін дії довідки – до завершення оцінки проби/IGRA.

COVID-19 в анамнезі. Вакцинуватись після хвороби можна через 3 місяці або не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 ПЛР-тестом або тестом на антиген вірусу. Якщо людина захворіла на COVID-19 після першої дози вакцини, друга доза може бути введена не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19. Термін дії довідки – 3 місяці.

Вакцинація з обережністю або особливі стани:
Онкозахворювання. Вакцинація проти коронавірусу з онкопатологією є пріоритетною, проте варто враховувати відповідні рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики.

Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які лікуються препаратом “Ритуксимаб”, повинні почекати з вакцинацією не менше ніж 4 тижні після останньої дози. Рекомендації МОЗ можна переглянути за посиланням.

Особи з імунодефіцитом. Наразі немає достатньої кількості даних для оцінки ефективності та ризиків вакцини для осіб з тяжкими імунодефіцитними станами. Однак, оскільки особи з імунодефіцитом мають більш високий ризик тяжкої хвороби та смерті від COVID-19, вони можуть бути вакциновані.

Також існують протипоказання до введення вакцин CoronaVac від Sinovac Biotech вагітним.

Якщо є питання щодо вибору вакцини, слід звернутись до свого сімейного лікаря.


Читайте також:


Залишити коментар: