Колекторам заборонили тероризувати українців: Верховна Рада прийняла низку правил



Законопроект був проголосований в цілому

Одним з важливих законопроектів, затверджених на першому січневому пленарному тижні Парламенту, став № 4241. Стосується він “вибивання” боргів колекторами, що перетворило життя десятків тисяч українців на справжнє пекло. Та вже найближчим часом про дзвінки серед ночі і жорсткі погрози громадяни зможуть забути. Принаймні, так обіцяють ініціатори прийнятого сьогодні закону.

- джерело.

Верховна Рада, фото: Страна

Етика і контроль

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості.

“В Україні, мабуть, тільки лічені особи не мали справ з колекторами. Кожен з нас отримує щоденно десятки листів виборців про те, що колектори тероризують тих, хто взяв кредит. Ми знайшли вирішення проблем мільйонів українців. 4 місяці ми шукали спосіб, як зробити так, щоб ми більше ніколи не були свідками трагічних історій людей, які закінчують життя самогубством через те, що не витримали психологічного тиску колекторів”, – зазначає ініціатор законопроекту, народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк.

Ольга Василевська-Смаглюк, фото: Соцмережі

Як наголошує нардеп, позичальника та його близьких будуть захищати не “самі лише норми моралі”, а й законодавчі регулятори.

“Проект унормовує стягнення будь-якому суб’єктами в позасудовому порядку заборгованості по кредитам. Також запроваджує ряд правил етичної поведінки – зокрема, заборонено техніки агресивного дозвону, встановлення часових обмежень. Встановлюється система державного контролю таких етичних правил. Важливо, що ті, хто здійснив серйозне порушення всіх цих, втратять право на стягнення”, – відзначає Ольга Василевська-Смаглюк.

Профільним регулятором даних питань стане Національний банк України.

Підтримали законопроект і в інших фракціях та депутатських групах.

“Цей законопроект врегульовує відносини у правовому полі. Це дуже добрий закон. Є деякі нюанси, які можна додати – наприклад, додати власних осіб-підприємців, їх близько 2 млн осіб, які теж на свої потреби беруть такі кредити і, завдяки економічній ситуації, не можуть їх повернути”, – підкреслює Голова підкомітету з питань дотриманням антикорупційного законодавства у сфері реформування оборонно-промислового комплексу Комітету з питань антикорупційної політики Антон Поляков.

Антон Поляков, фото: nv.ua

Що зміниться?

Окрім етичної форми спілкування і масштабного контролю з боку держави за дотриманням цієї норми, даним законопроектом передбачається “фільтрування”, власне, самих колекторів.

“Юридичній особі, яка не включена до Реєстру колекторських компаній, забороняється здійснювати врегулювання простроченої заборгованості. Кредитодавець, новий кредитор має право залучити до врегулювання простроченої заборгованості виключно колекторську компанію, включену до Реєстру колекторських компаній, шляхом укладення відповідного договору”, – зазначено в положеннях документу.

Законопроект № 4241 - скріншот

Законопроект № 4241 – скріншот

У список заборонених колекторів потрапляють фізичні, зареєстровані на території тимчасово окупованих територій – Криму, Луганської та Донецької областей. А також громадяни, зареєстровані в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Це ж стосується і юридичних осіб.

Законопроект № 4241 - скріншот

Законопроект № 4241 – скріншот

В результаті, “за” Проект Закону № 4241 у першому читанні проголосувало 239 народних депутатів.

Законопроект № 4241 - скріншот

Майже одразу після цього абсолютна більшість парламентарів проголосувала за закон в цілому. Кількість нардепів, що віддали голос “за” сягнула 355 осіб.

Верховна Рада - фото Знай.ua


Читайте також:


Залишити коментар: