Ініціюємо встановлення законом прожиткового мінімуму для людей на рівні фактичного розміру



Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко ініціює законопроект, який пропонує затверджувати розміри прожиткового мінімуму на рівні його фактичного розміру.

- джерело.

«Пропоную законом встановити, що в бюджеті на рік, який планується, не можуть бути закладені соціальні стандарти – як то пенсії, заробітні плати тощо – нижчі, аніж встановлений за методологію фактичний прожитковий мінімум», – сказала Юлія Тимошенко під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під час обговорення включення до порядку денного проекту закону №1175 від 29.08.2019 щодо затвердження прожиткових мінімумів на рівні фактичного розміру.

Так, законопроектом передбачено, що Законом України про державний бюджет повинні затверджуватися прожиткові мінімуми на рівні прогнозного фактичного прожиткового мінімуму. Якщо протягом двох місяців затверджені прожиткові мінімуми є меншими від фактичних розмірів, Кабінет Міністрів України повинен надати на розгляд Верховної Ради України відповідні зміни до Закону України про державний бюджет.

По-друге, законопроект пропонує здійснювати перегляд фактичного прожиткового рівня у бік збільшення, адже така необхідність виникає через інфляційні процеси в українській економіці.

«За законом фактичний прожитковий рівень за методологією залежно від різних обставин – і в першу чергу за наслідком інфляції – повинен переглядатись. І тому друга позиція – закласти імперативно законним порядком таку індексацію залежно від інфляції і інших чинників. Це – зміст цього закону», – повідомила вона і додала, що мінімальна заробітна плата для людей також не повинна бути меншою, аніж законом встановлений прожитковий мінімум.

Голова фракції наголосила, що реалізація законопроекту потребуватиме додаткових видатків з бюджету у 2020 році, які можуть бути профінансовані за рахунок недопущення укриття податків і зборів у тіньовому секторі економіки та офшорних зонах внаслідок ухвалення двох законопроектів щодо деофшоризації, а також за рахунок перерозподілу видатків державного бюджету. Також, на переконання політика, можна отримати додаткові надходження через правильне оподаткування експорту і налагодження прозорої роботи митниці.

Парламентарій звернула увагу, що під час останньої парламентської виборчої кампанії всі політики обіцяли забезпечувати захист громадян України і дбати про їх добробут.

«Люди очікували на зміну парадигми, яка виведе країну із стану крайньої бідності. І я повністю розділяла позицію, оголошену на виборчій кампанії політиками – про кінець епохи бідності. Тому або ми далі продовжуємо політику Гройсмана-Порошенка і заганяємо Україну на 136 місце за рівнем щастя і останнє місце за рівнем бідності на європейському континенті, або – якщо ми виводимо країну із цього стану – то це перше, що слід зробити у бюджеті на наступний рік», – завершила вона.


Читайте також:


Залишити коментар: