Хлопець з аутизмом став зіркою репу в Італії. ФОТО, ВІДЕО



Волинянка розповіла, як її син Даніель Смалін з аутизмом став зіркою репу в Італії.

- джерело.

Мама Даніеля Світлана – володимирчанка, яка вже 20 років живе в Італії, – пише газета «Слово правди».

Даніель народився здоровим хлопчиком

За її словами, Даніель народився здоровим хлопчиком. Нормально ріс, розвивався, та в три з половиною роки почалися різкі зміни: перестав розмовляти, став дратівливим і надзвичайно гіперактивним. Спочатку хлопчикові поставили діагноз «сильна гіперактивність», але заспокоїли, що цю проблему можна подолати, якщо одразу взятися за терапію з логопедії і психомоторики. Та згодом поставили інший діагноз – «гіперактивність важкого ступеня і загальмованість мозкової долі».

Лікарі наполягали на медикаментозному лікуванні і Світлана погодилася дати Даніелю призначені ліки. Та вже після третього прийому у хлопчика стався напад страшної алергеї, його ледве врятували в лікарні. Зменшивши дозу, лікарі продовжити лікування. Так потихеньку ставили Дані на ноги, прогрес у хлопчика був очевидний. Згодом почався перехідний вік, десятирічного Даніеля знову поклали на обстеження – і звідти він вийшов з новим діагнозом. До загальмованості розвитку мозкової долі додався аутизм у легкій форму. А це означало – новий виток пошуків шляхів лікування і спроб поліпшити життя Даніеля і всієї сім’ї.

Мама хлопчика судилася, щоб добитися того, що належить їм за законом

Світлана розповіла, що Італія насправді дає досить багато можливостей для дітей з особливими потребами.

«Поки ти сидиш тихенько, ніхто тобі нічого не розповість і не порадить. Зате як почнеш піднімати шум – отримаєш все, що пропонує закон», – пояснила жінка.

Вона судилася з медиками за некоректно поставлений діагноз, через суд отримала максимум годин занять з викладачем і вихователем. Завдяки судам Світлана оформила і пільги на парковку – це суттєво полегшило життя, бо через режим сина вона практично живе в машині: шість терапій на тиждень плюс інші заняття, на які треба його возити, а ще – робота.

«Маю у своєму авто подушку, ковдру, термос, сумку-холодильник – все необхідне, щоб, за потреби, подрімати півгодини чи перекусити», – розповідає жінка.

Також вона, після восьми років очікування, отримала для сина можливість заняття з «операторами» – це соціальні фахівці, які приходять до них додому і навчають Дані суспільним навичкам – як керувати своїми фінансами, ходити на закупи, переходити дорогу.

Як музика змінила хлопчика

Світлана зізнається, що ніколи не віддавала Дані до «важких» діток. Возила у літню спортивну школу зі звичайними однолітками. Каже, так син прогресує, тягнеться за ними. З хворими дітьми – панікує і плаче. Але не завжди було легко вписати хлопчика в колектив. Коли мешкали в іншому районі Риму, «елітному», то однолітки сторонилися Дані, не хотіли з ним спілкуватися, з сусідами теж не було контакту. Згодом, заради того, щоб бути ближчими до школи, переїхали в інший район, де мешкає багато іммігрантів – і саме тут Даніель знайшов друзів. А ще – наставників, які змінили його життя.

Музику Дані любить з дитинства. Якось хлопец потрапив на концерт репера Аміра Ісси. Музикант після концерту підійшов до Світлани і запропонував, щоб Даніель займався з ним музикою.

«Я намагалася попередити його про діагноз сина і про те, що з Дані буває непросто, але Амір захотів спробувати. Малий був від занять в захопленні, почав писати пісні, відкрив для себе світ реп-культури. А ще – почав краще вчитися у школі, приніс табель з чудовими оцінками. Лікарі дивувалися: як вам це вдалося? Я відповідала одне: музика», – згадує Світлана.

Щоб ще більше надихнути сина, батьки повезли Дані в місто Кастрокаро на фестиваль «Нові голоси», який щороку запалює найяскравіші музичні зірки в Італії. Спершу хлопчик пройшов відбірковий етап, а на самому конкурсі потрапив до півфіналу. З ним познайомилися музичні продюсери, юного репера почали запрошувати до участі в різних заходах. Далі були знаменитий фестиваль у Сан-Ремо, фестиваль «Мама і дитина», конкурс «Поза класом», де хлопець проходив у національний фінал, отримав відзнаку за найкращу пісню.

За деякий час наставник Даніеля Амір поїхав у світове турне – і хлопчик знайшов нового ментора, Давіда Піруначі з академії «Why not?». Сітлана каже, що вся академія обожнює її сина, підтримує в його творчості. Нещодавно вони запустили проект, покликаний підтримати дітей з особливими потребами і їхніх мам, показати, що вони можуть реалізовувати себе і творити на повну силу, без жодних обмежень. В рамках цього проекту Даніелю зняли професійний відеокліп на пісню «Viva la sport», яку він сам написав. У ній хлопець розповідає, як музика і спорт надихають його, дають сили жити і розвиватися.

Крім того, ця академія організувала конкурс «La Chante mi Cantare», в якому взяло участь 100 виконавців з усієї Італії, зокрема й Даніель. Хлопець не лише пройшов всі етапи відбору, а й потрапив до суперфіналу і отримав спеціальну премію. Хедлайнеркою гала-концерту переможців була популярна італійська співачка Крістіна Д’Авена. Через півроку всі суперфіналісти виступили «на розігріві» на її сольному концерті, і Даніель – теж.

Світлана каже, що Даніель не лише сам надзвичайно змінився, відколи почав займатися музикою, він змінив і життя їхньої сім’ї, допоміг позбутися комплексів. Якщо колись вони жили більш замкнено, то тепер всюди виходять разом, відвідуються різні свята, заходи, подорожують. В Дані з’явилося дуже багато друзів, і мама вже не боїться відпускати його з ними в парк чи на прогулянку.


Читайте також:


Залишити коментар: