«Голосування поштою стануть однією із форм махінацій»: відомий експерт зробив резонансну заяву



Глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко розповів про світову практику спонукання виборців до голосування.

- джерело.

Про це він заявив у коментарі для ІА «Вголос».

  «Тут все залежить від виборчої системи. Є країни, де голосування є обов’язковим, їх небагато, але таке існує. У таких державах існують штрафи за те, що людина не прийшла на вибори. Більшість теоретиків і практиків критикують таку ситуацію, коли голосування є обов’язковим. Демократія не може бути примусом», – пояснив Володимир Фесенко.

«Що стосується голосування поштою, то це сприймається дуже неоднозначно і навіть у Штатах зараз існує конфлікт навколо цього. Якщо є довіра до виборчих процедур, якщо в країні верховенство права, немає традицій зловживання при підрахунку голосів, тоді люди можуть голосувати і через пошту. Хоча зараз, коли конфліктна ситуація у США тільки зростає, ведуться дискусії щодо цього моменту», – додав експерт.

«А от у країнах, де є дефіцит демократії та ризики фальсифікації результату виборів, є великі підозри, що голосування поштою чи голосування за місяць до дати виборів стануть однією із форм махінацій. Наприклад, у Білорусі нещодавно дуже великий відсоток проголосував заздалегідь і поштою, що з того вийшло – ми знаємо. Схожа ситуація була і в Росії, коли відбувався так званий конституційний референдум», – зазначив він.

«Тому ставлення до подібних процедур є дуже неоднозначним. Я можу відразу сказати, що у нас такі ініціативи розкритикували б вщент», – підсумував Фесенко.


Читайте також:


Залишити коментар: