Епіфаній з Шевчуком щойно повідомили: Ми раз і назавжди ставимо крапку в питанні перенесення Різдва на 25 грудня



Рі3дво 25 грyдня святкyють більшiсть христuян, менша частuна відзначає цю святкoву дату 7 січня. Людu вже звuклu до двох дат святкування Різдва Хрuстового, адже розуміють, що так склaлося через різні калeндарі, за якими ведетьcя обчuслення.

- джерело.

На Заході літочuслення відбувається за григоріанським календарем, а в окремих країнах, наприклад, Росії, Грузії, Сербії та Україні, за юліанським календарем. Водночас кілька останніх років активно ведуться обговорення стосовно можливого перенесення Різдва на 25 грудня.

Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що українці можуть святкувати Різдво 25 грудня, якщо вони цього хочуть. У ПЦУ також пообіцяли подумати про календарну реформу, якщо її підтримає більшість вірян.Водночас там побоюються, що перехід на новий календар може призвести до розколу, тобто його може використати у власній агітації УПЦ МП, яка підпорядкована РПЦ і не має наміру змінювати календар.



В Українській греко-католицькій Церкві теж не виступають проти григоріанського календаря, проте з деякими зауваженнями.

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) раніше заявляв, що церква це буде вирішувати «разом з православними братами». За його словами це питання не відноситься до догматичних і має долати церковні розколи, а не викликати нові.

Водночас за даними опитування, проведеного у 2019 році, більшість українців (64%) виступають проти ідеї переходу Православної церкви на Григоріанський календар і святкування Різдва 25 грудня. І лише 25% опитаних підтримували цю ідею, ще 7% говорили, що їм байдуже.

А як вважаєте ви? Потрібно переносити різдво?


Читайте також:


Залишити коментар: