Епідемія коронавірусу: поляки уникають заборон



Поляки штучно ділять весілля та створюють кілька подій для акції протесту, куди приходить більше людей, ніж дозволено правилами, а також придумують виправдання, щоб не носити масок, пишуть польські медіа.

- джерело.

Весілля та дискотеки – одні з найбільших осередків коронавірусу. За словами прес-секретаря поліції Маріуша Ціарки, в Польщі з початку пандемії відбулося 8 тисяч 827 весіль, 2332 дискотеки. Приклади з літа: дев’ятеро заражених та 94 особи на карантині – це результат весілля у перші вихідні серпня у Жешуві. На Підляшші таким чином заразилися 100 людей, а 600 помістили на карантин.

Багато поляків знайшли спосіб організувати велику сімейну вечірку, коли кількість гостей обмежена. Вони штучно ділять весілля чи акції протесту та використовують виправдання, щоб не носити масок.

«В одному будинку організовують, наприклад, дві вечірки. Формально все правильно: 2 замовники – різні люди, а в рахунках фігурують, наприклад, батьки нареченого та майбутні родичі. А насправді, гості з цих окремих вечірок розважаються в одній кімнаті», – каже один з поліцейських.

Нові правила боротьби з коронавірусом, які набули чинності в суботу, є відповідною реакцією на винахід громадян, які хотіли обдурити систему.

Професор Володимир Гут, вірусолог, радник головного санітарного інспектора, чув про ці методи.

«Це одна з причин, чому нові обмеження включатимуть той факт, що окремі скупчення людей, громади повинні знаходитись на віддалі 100 метрів», – пояснює він.

«Хоча допустима кількість учасників одного зібрання становила 150 осіб, деякі організації зареєстрували кілька зборів (подій), і тому кількість людей на демонстраціях було в два-три рази більше», – розповідає поліцейський з Варшави. Ось так значну частину акцій протесту, що відбулися після спалаху пандемії коронавірусу, поділили таким чином штучно».

Не носіння масок стало звичним явищем. Адже виникали виправдання: астма, алергія, труднощі дихання і погане самопочуття, наприклад, задуха.

До минулих вихідних у поліцейських не було можливості та права це перевірити. Проте вже з суботи така людина повинна мати довідку про наявність проблеми, видану лікарем.

Ресторани, паби та бари в червоній зоні працюватимуть до 22.

Як зазначає польське видання «Rzeczpospolita», у ситуації швидкого розповсюдження інфекцій, ми маємо ймовірні шанси зустріти заражену людину не тільки в торгових центрах, де є великі скупчення людей, але і в нашому повсякденному житті, на вулиці.

На думку вірусолога, кількість заражень поки що не зменшиться, навіть якщо всі почнуть дотримуватися обмежень.

«Щоб уповільнити зростання, 70-80 % людей мають дотримуватися всіх обмежень. Зниження кількості заражень почнеться лише тоді, коли більше 90% людей будуть підпорядковуватися правилам», – вважає професор Гут.


Читайте також:


Залишити коментар: