Епідеміолог розповів, як вберегтися від нового заразнішого варіанту штаму “Дельта”



Кількість нових хворих істотно більшатиме, причому хворітиме чимало дітей. Причина цьому – новий варіант штаму “Дельта” АY4, який уже зафіксували на Тернопільщині. Водночас попри мутації штаму “Дельта”, діючі вакцини щодо нього теж помічні, запевнив Суспільне епідеміолог обласного центру контролю хвороб Володимир Паничев.

- джерело.



За його словами, мутацію підтвердили вчені Київського інституту молекулярної біології та генетики академії наук України. Володимир Паничев каже, через це на COVID -19 частіше хворіють діти та люди молодого віку.

“Нинішній варіант “Дельта” АY4, тобто, видозмінений варіант “Дельта” володіє більшою контагіозністю та більшою вірулентністю. Дві зміни в геномі цього варіанту АY4 стосуються здатності вірусу до більшої проникності в клітину, більшої вірулентності.

Ми за результатами епідеміологічного спостереження розуміли, що очевидно, відбулися зміни у патогенах, до кінця вересня наші прогнози абсолютно реалізувалися і захворюваність в вересні поточного року була нижчою, аніж в вересні минулого року. З початком жовтня ми почали відмічати потижнево, що ситуація ускладнюється.

Станом на сьогодні, ми в 1,6 рази перевищуємо захворюваність, порівняно з жовтнем минулого року. За неповний місяць ми маємо більшу кількість людей, які захворіли та тих, що помирають”, – каже Паничев.

Вірулентність, каже Володимир Паничев, це здатність вірусу викликати хворобу, а контагіозність – це здатність до поширення.

За його словами, наразі кількість дітей, що хворіють на коронавірус складає більше 7% від загальної. Раніше, каже епідеміолог, було не більше 6%. За його словами, при цьому, захворюваність серед щеплених людей не підвищилась.

“У нас захворюваність щеплених в структурі всіх випадків зараз складає близько 7%. Тобто, не дивлячись на те, що переважно циркулює ось цей генетично змінений варіант, ефективність вакцинації є доволі високою. Тому я ніби запобігаю коментарям: “Нащо вакцинуватися, якщо вірус змінюється?”. Ні, ті зміни, які відбуваються в геномі віруса, не торкаються тих фрагментів геному, які використані в вакцинах, які відповідальні за напрацювання імунітету”, – каже Паничев.


Читайте також:


Залишити коментар: