“Доживеш до ранку, не здохнеш”: У Рівненському пологовому будинку розгорівся гучний скандал через халатність лікарів



Після розголосу історії про важкі пологи у Рівному, у результаті яких немовля опинилося у комі, з’ясувалося, що породілля Анастасія Редько не єдина, хто постраждав від дій або бездіяльності лікарів Рівненського пологового на вулиці Медичній. Свою історію розповіла “ТСН.ua” 25-річна рівненчанка Юлія Онофрійчук, яка у березні 2018 року народжувала у лікаря Ігоря Жильчука, вже відомого за історією з Анастасією Редько.

- джерело.

“Коли я почитала статтю, в якій розповідає Настя (ми з нею не були знайомі до того), у мене склалося враження, ніби це я розповідаю. І я не змогла промовчати”, — говорить Юлія.

Вона мала бездоганну першу вагітність, почувалася добре, тому була проти, коли лікар у повних 40 тижнів запропонувала їй лягти до відділення патології вагітності. Лікарю вдалося її переконати, що так всім буде спокійніше, і в понеділок, 19 березня, Юлія прибула з речами до відділення.

Перейми в неї почалися самостійно, тривали увесь наступний день, але відкриття матки не було. До вечора вівторка у Юлії почалися судоми, блювання, вона не могла навіть пити воду, а КТГ показало, що у дитини почалися проблеми із серцебиттям.

Юлія почала бити на сполох, приїхав її чоловік. Виснажена жінка просила Жильчука, який у той час був на нічній зміні, зробити кесарів розтин, тому що не відчувала вже сил терпіти перейми, не те що пройти через природні пологи з потугами.

“На це Жильчук сказав: “Хто ти така, щоб я зараз посеред ночі піднімав для тебе людей. Доживеш до ранку, не здохнеш”, — переповіла Юлія, додавши, що лікар, також, критикував її гладкість, заявивши, що вона сама винна в тому, що “розкормилася під час вагітності і розкормила дитину”.

Ще одну трагічну історію пологів у Рівненському пологовому розповіло подружжя Гондверкерів. У травні 2017 року на 41 тижні вагітності Оксану Гондверкер госпіталізували до лікаря, яка вела вагітність та мала приймати пологи — Світлани Муравської.

Оксана розповіла, що їй почали викликати пологи за допомогою катетера Фолея, навіть не пояснивши, що з нею роблять. “Згідно з протоколами, мені повинні були зробити низку досліджень і за їхніми результатами визначити тактику і спосіб пологорозрішення. Мене ж садять на крісло і ставлять катетер Фолея (що це було дізналась вже потім) без пояснень ризиків і можливих наслідків цього методу. Нас позбавили будь-якого вибору… І це знаючи, що буде велика дитина, маючи час для всіх обстежень, знаючи що народити дитину більше 4500 кг — це завжди ризик, навіть не міряючи тазу”, — нарікає Оксана.

В Оксани почалися перейми, проте не було необхідного розширення матки. Лікар, який чергував вночі, говорив про необхідність робити кесарів розтин. Проте Муравська, яка прийшла пізніше, без жодних консультацій з колегами призначила породіллі епідуральну анестезію (знеболення) для подальших самостійних пологів.

“Після введення епідуральної анестезії я почала втрачати свідомість, синіли руки і ноги, страшно трусило. Перестала відчувати перейми і зовсім не чула потуг. Мені наказували тужитися по показниках КТГ, яке принесли в пологову залу, тоді як мені стало зле. А коли пристрій КТГ почав показувати падіння серцебиття плоду, датчик просто відключили і він показував лише потуги”, — додала жінка.

Дитина народилася без ознак життя. Хлопчика реанімували. Після двох днів у реанімації немовля перевели до обласної лікарні, де батькам вже озвучили страшний діагноз.

“Травми дитини носять гіпоксично-ішемічно-травматичний характер, що підтверджено висновками інших лікарів. Дитина наковталася першопологового калу (почала завчасно в утробі дихати, бо їй не вистачало кисню), через це не задихала при народженні. Наявні субдуральні гематоми в голові. Внаслідок асфіксії постраждали всі органи, відбулось важке ураження ЦНС. Син був у найважчій комі 11 днів”, — розповіла Оксана про маленького Владиславчика.

Зараз 1,5-річний хлопчик є паліативним пацієнтом. У Влада ушкоджено 95 % мозку, він перебуває у вегетативному стані — не плаче, не їсть самостійно, лише через зонд, не бачить, не реагує ні на що, щоденно страждає від судом.

В управлінні охорони здоров’я Рівненської міськради досі не квапляться з поясненнями щодо дій лікарів Жильчука і Муравської.

Справедливості заради варто сказати, що у профільній групі у “Facebook”, де рівненчани діляться враженнями про лікарів, є багато гарних відгуків про Муравську, а народити без ускладнень декому пощастило навіть у Жильчука.


Читайте також:


Залишити коментар: