Досить! Наканікулилися вже!



Гарячою вийшла розмова батьків учнів шкіл Нової Каховки з міським керівництвом. Її підсумком стала обіцянка мера Володимира Коваленка про те, що дистанційного навчання для школярів у місті не буде. З понеділка або школи відновлять роботу, або підуть на канікули, запевнив міський голова.

- джерело.

Зранку 16 жовтня перед мерією зібралися представники батьківських комітетів шкіл та стурбовані матері школярів. Деякі з них прийшли з малолітніми дітьми. Чоловіків серед протестуючих були одиниці.

«Что за комиссия, создатель?»
На цей раз до людей вийшли не тільки заступники мера, а й він сам. На початку своєї промови Володимир Коваленко повідомив, що учора його заступник Олег Тарабака зустрічався з першим заступником голови облдержадміністрації Дмитром Бутрієм, а сьогодні сам мер спілкувався з іншим заступником – Вадимом Чабаном, який є одночасно головою обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ТЕБ та НС. Напередодні ця комісія ухвалила рішення перевести усі школи області на дистанційне навчання. Утім, влада Херсона і Каховки не пішла на це – там більшість шкіл працюють у звичному режимі.

– Кабінет міністрів у новій постанові радить керівникам навчальних закладів запровадити дистанційне навчання, – сказав В. Коваленко. – Ми ініціювали на сьогодні засідання тебівської комісії, щоб вона змінила своє рішення. Тобто, привела його у відповідність до постанови уряду. Тоді у нас на території міста буде підстава приймати своє рішення.

Він запросив на 14.30 представників батьків у виконком, щоб в онлайн режимі побачити засідання обласної комісії ТЕБ та НС. І пообіцяв, що в суботу на 11.00 збереться міська комісія, щоб ухвалити своє рішення щодо навчання учнів.

Та, схоже, батьки не розуміли, чому це питання має вирішувати якась комісія, а не міська влада. Зовсім, як у класика російської літератури О. Грибоєдова: «Что за комиссия, создатель, быть взрослой дочери отцом?»

Чому научиться онука мера
– Ми передамо це право директорам шкіл і батьківським комітетам, – продовжив міський голова. – Щоб у школах прийняли рішення щодо навчання чи канікул. У мене самого онука в четвертому класі, чому вона научиться? – мав на увазі мер дистанційне навчання.

– А ми в першому класі, – озвалася молода мати. – Взагалі нічого не можемо зрозуміти.

Жінки заговорили врізнобій, перекрикуючи одна одну, намагаючись висловити свої претензії. Обурювалися закриттям шкіл, оскільки переважна більшість з них працює. Говорили про те, що дистанційне навчання не дає учням знань, а у багатьох батьків немає відповідних технічних засобів та інтернету. Зауважили, що повноцінне дистанційне навчання можуть проводити лише викладачі техніко-економічного ліцею, бо у них є відповідні технічні засоби і навички. В інших колах чимало вчителів самі тільки учаться працювати з комп’ютерами, соцмережами та іншими новітніми засобами комунікації. Наводили приклади того, що навіть у Києві, де ситуація з коронавірусом набагато складніша, школи не закривають. Так само роблять в інших країнах – Німеччині, Франції, Голландії.

– Моя позиція абсолютно така ж, як і ваша, – озвався мер. – На сьогоднішній день…

Але тут його знову обірвали.

Міський голова чи босяк?
– Як вчитель може нормально пояснити урок в інтернеті? – заговорила старенька бабуся. – У дітей психіка порушується через сидіння перед комп’ютером.

– У мене четверо дітей в різних класах, – каже чорнява жінка середніх років. – Як я можу сама їх учити по всіх предметах?

До перепалки підключилися інші жінки, кожна виставляла свої аргументи. Закинули Коваленку і те, що він пристав до партії «Слуга народу».

– Я ж міський голова, а не босяк якийсь, – почав нервувати мер. – Я сиджу тут, щоб заводити у місто гроші. Тому я завжди працював з усіма партіями, що були при владі.

– Якщо ви нічого не вирішите, ми в понеділок прийдемо знову! – рішуче заявила ще одна жінка.

Володимир Іванович продовжував відбиватися від незручних запитань і реплік.

– У мене таке враження, що ми говоримо на різних язиках, – перейшов мер на суржик.

– Схоже, що так, – відреагували в натовпі. – У нас уже нервова система порушена. Ми вже були три місяці на карантині, мовчали. Скільки можна?

Оточений з усіх боків
Мер почав знову пояснювати порядок прийняття рішень: спочатку обласна комісія, потім міська.

Йому заперечили: на «гарячій лінії» Міносвіти батькам сказали, що це питання має вирішувати місцева влада. Перепалка між мером і присутніми тривала ще з півгодини. Його вже оточили з усіх боків і висловлювали наболіле.

Урешті міський голова дав обіцянку, що з понеділка 19 жовтня дистанційного навчання не буде. Тобто, школи або працюватимуть у звичному режимі, або підуть на канікули.

– Досить! Наканікувалися вже! – в серцях кинула солідного вигляду білявка у чорному вбранні.

Нарешті домовилися дочекатися рішення обласної комісії ТЕБ, а завтра з участю батьків провести засідання міської комісії.

Мер був би не самим собою, якби не добалакався до політичних питань. Звинуватив активістів у “брехні” про забудову парку і будівництво басейну Н2О, напав на незалежні ЗМІ, які, на його думку, необ’єктивно висвітлюють його діяльність.

Що ж, у Володимира Івановича завжди були проблеми із правосвідомістю. Свобода слова закріплена в Конституції і в законах. А оцінювати дії обраного міського голови має право будь-який житель міста. Що ж до дискусії навколо організації шкільного навчання, то Конституційний суд України уже визнав карантинні обмеження прав і свобод людини і громадянина, які вводить Кабмін, неконституційними. У даному випадку йдеться про обмеження прав дітей на освіту.

Насамкінець Володимира Коваленка привітали з днем народження. Йому виповнилося 64 роки. Він народився за китайським гороскопом у рік Вогняної Мавпи.

На східцях мерії його уже чекала ціла делегація чиновників із букетами квітів. Мер попросив їх усіх зайти до будівлі. Може, посоромився привселюдних привітань. Або вже десь накрив стіл для тих, хто прийде його вітати. Усі ж ми люди, і ніщо людське нам не чуже.

Фрагмент зустрічі наші користувачі можуть побачити у фотогалереї і на відео.


Читайте також:


Залишити коментар: