Допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами призначатимуть по-новому: що змінив Кабмін



В Україні змінився порядок отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінками, які офіційно не працевлаштовані. Це пов’язано з обов’язковим переходом усіх медичних закладів на електронні “лікарняні”.

- джерело.

Нові правила пов'язані з переходом на е-лікарняні


Відповідний проєкт постанови ухвалено на засіданні Кабінету міністрів у середу, 3 листопада. Про це стало відомо під час онлайн-трансляції урядового засідання на YouTube. Документ розробили у Міністерстві соціальної політики з метою спрощення отримання держдопомоги сім’ям із дітьми.

Зокрема, ухваленим документом впроваджується можливість призначати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі номера електронного лікарняного згідно з Реєстром медичних висновків (eHealth) з використанням Єдиного вебпорталу Дія.

Іншими словами, для отримання “декретних” більше не потрібно буде оформляти паперовий лікарняний. Повна інформація про непрацездатність заявниці буде доступна в єдиній електронній системі.

Проте, з огляду на те, що зараз не всі медустанови мають технічну можливість вносити медвисновки до електронного Реєстру, то для отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, як виняток, все-таки доведеться подавати “паперовий” лікарняний. Це не дасть заблокувати процедуру оформлення “декретних” до того моменту, поки буде налагоджено відповідну технічну можливість для внесення медвисновків до Реєстру.

Зміни стосуватимуться жінок, які не застраховані у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. До таких належать:

непрацюючі жінки;

жінки, які перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні;

жінки-підприємці (ФОП), які не сплачують єдиний соцвнесок;

студентки, аспірантки, докторантки тощо;

військовослужбовці.


Читайте також:


Залишити коментар: