Долари зникли з обмінників: в Мінфіні зробили важливу заяву



Незважаючи на паніку українців, в Мінфіні заявили, що це нормальний процес

- джерело.

У середу, 3 жовтня, Міністр фінансів України Оксана Маркарова прокоментувала «чехарду» з курсом валют в країні останнім часом.

В ефірі “Сніданку з 1 + 1” Маркарова підкреслила, що зміцнення гривні – нормальний процес, нічого, мовляв, надзвичайного не відбувається. За її словами, «ми так живемо вже 3 роки».

“Ми вже більше, ніж три роки живемо з гнучким валютним курсом. Це означає, що курс формує попит та пропозиція і це нормально, що він коливається. Національний банк в цьому випадку виходить і згладжує, якщо є якісь нестандартні речі, але він все одно завжди коливається. Якщо ми подивимося на минулі три роки, приблизно однакова ситуація була постійно, – пояснила міністр. – У цьому році ми бачимо дещо інші тренди, є посилення, яке не просто ситуативне, а це пов’язано з додатковими довгостроковими інвестиціями в країну і іншими позитивними зрушеннями економіки».

За словами Маркаровой, 1 жовтня питання з курсом валют виносилося на порядок денний наради, яку Володимир Зеленський провів з керівництвом Нацбанку. Тоді в НБУ відрапортували про ймовірні причини ситуації. Серед них, інтерес нерезидентів до облігацій внутрішньої державної позики і зростання сільського господарства.

Раніше повідомлялося, українці почали панікувати і брати штурмом обмінники. 2 жовтня з’явилася інформація про те, що долари закінчилися. Зокрема, неможливо було купити долар в відділеннях «ПриватБанку» і «Ощадбанку» в районі вулиці Щусєва в мікрорайоні Сирець в Києві.

Згідно курсу, встановленого Національним банком України, долар США подорожчав на 30 копійок і склав 24,85 грн. Євро додав 81 копійку і коштує 26,34 грн. Ще на початку цього тижня в курсах НБУ долар коштував 24,08 грн, а євро – 26,33 грн. Тобто за кілька днів подорожчання склало майже одну гривню.
Експерти знайшли кілька пояснень стрибка. Можливо, вплинули розмови про підписання «формули Штайнмайера», і люди побігли в банки.


Читайте також:


Залишити коментар: