До ворожки не ходи. Медики створили аналіз крові, який може передбачити смерть людини



Дослідники з Німеччини і Нідерландів розробили технологію, яка дозволяє з імовірністю більше 80% визначити, чи помре людина в найближчі десять років.

- джерело.

Метод був розроблений на основі даних від 44 168 осіб у віці від 18 до 109 років, пише Ars Technica.

Ці дані включали записи про смерть і вимірювання 226 різних речовин в крові. З 44 168 осіб 5512 померли протягом 17 років.

Потім дослідники використовували 14 параметрів крові, щоб спробувати передбачити смерті в групі з 7 603 фінів, які були опитані в 1997 році. З цих фінів 1213 померли за період спостереження. Разом 14 вимірювань крові дали прогноз з точністю 83% при прогнозуванні смертей, що сталися як протягом п’яти років, так і протягом 10 років. Точність знизилася до 72% при прогнозуванні смертності серед людей старше 60 років.

Деякі з цих 14 маркерів були давно відомі. Наприклад, рівень цукру в крові, фактори, пов’язані з «поганим» холестерином, поліненасичені жирні кислоти, які пов’язані із запаленням, а також альбумін, який може вказувати на проблеми з нирками і печінкою. Проте, деякі інші, такі як ацетоацетат, не так чітко пов’язані зі смертністю і вимагають деяких додаткових досліджень.

Проте, в комбінації ці біомаркери явно покращують прогнозування ризику 5- і 10-річної смертності в порівнянні зі звичайними методиками.

«Ці результати дозволяють припустити, що профілювання метаболічних біомаркерів може потенційно використовуватися для керівництва лікуванням пацієнтів, якщо воно буде додатково підтверджено у відповідних клінічних умовах», — пишуть автори роботи.

На даний момент дослідження тривають. Маркери повинні бути перевірені в клінічних умовах, а не тільки в наборах даних. Більш того, всі дані, отримані в дослідженні, були отримані від людей європейського походження, тобто вони можуть бути незастосовні до інших груп.

Раніше НВ повідомляло, що розробники Google створили алгоритм, завдяки якому можна оцінити стан здоров’я пацієнта і спрогнозувати дату його смерті. Алгоритм під назвою Medical Brain дозволять аналізувати стану здоров’я пацієнтів.

Medical Brain аналізує показники здоров’я людини, його стать, етнічну приналежність, результати лабораторних досліджень, попередні діагнози та інші параметри. Згідно з даними дослідження, штучний інтелект показав 95% точність при прогнозуванні смертності пацієнтів на основі даних з Каліфорнійського університету і 93% при використанні даних з системи Чиказького університету.


Читайте також:


Залишити коментар: