До пенсій українців додають по 10%: хто може розраховувати на надбавки



В Україні після грудневого підвищення прожиткового мінімуму зросли не лише мінімальні та максимальні пенсії, а й деякі надбавки пенсіонерам. Зокрема, це розмір доплати за перероблені роки та надбавки донорам. Щоправда, підвищення виявилося несуттєвим: доплата за стаж наднорми зросла лише на 80 копійок (!), до 19,34 грн за кожен рік, а Почесним донорам на місяць додають по 239,3 грн, на 9,9 грн більше.

- джерело.

Про правила українцям нагадали юристи профільного видання “НаПенсії”. Для прикладу вони розрахували надбавки та доплати для пенсіонерки, що має 51 рік стажу та звання Почесного донора. Вийшло, що жінці щомісяця доплачують 838,84 грн.

Надбавка донорам
Почесні донори мають право на надбавку до пенсії у розмірі 10% від прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць. З грудня 2021 року прожитковий мінімум на одну особу на місяць становить 2393 грн.

Відтак надбавка донорам – 239,3 грн. Ця сума не залежить ні від віку одержувача, ні від стажу – вона змінюється тільки з оновлення прожиткового мінімуму.

Наступного підвищення прожиткового мінімуму, до речі, доведеться чекати до липня 2022 – це закладено в держбюджет. Тоді доплата донорам зросте на 20,7 грн.

Доплата за надстаж
Розмір доплати за “зайві” роки роботи (понад 20 років для жінок і 25 – для чоловіків) залежить від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (пенсіонерів). Він нижчий, ніж для працездатних і складає з 1 грудня 1934 грн.

Кожного року понаднормативного стажу налічується по 1% цієї суми, тобто по 19,34 грн. Таким чином, при 31 році надстажу збільшення становитиме 31% від прожиткового мінімуму для пенсіонерів – 599,54 грн.

Вимоги до стажу для виходу на пенсію

Доплати за вік
Також збільшення до пенсій тепер отримують ті українці, що досягли 75-річчя. Вони можуть розраховувати на надбавку до 400 грн. Раніше доплату у розмірі 500 грн також встановили тим, хто досяг 80 років.

А з 1 жовтня 2022 року українські пенсіонери у віці 70-75 років теж отримуватимуть надбавки. Виплати для них становитимуть 300 грн на місяць.

Важливо, що для збільшення потрібно виконати мінімальні вимоги по стажу. Для чоловіків це 25 років, а для жінок – 20 років.

Як повідомляв OBOZREVATEL, бюджет-2022 передбачає загальну індексацію пенсій з 1 березня 2022 року, а також доплати військовим пенсіонерам та чорнобильцям. Втім, вже з’ясувалося, що грошей на це не вистачить.


Читайте також:


Залишити коментар: