Для того, щоб замінити розетку, потрібно отримати дозвіл: українець розповів про роботу прорабом в Чехії



Щоб замінити розетку треба запитати дозволу – українець про особливості бізнесу в Чехії.

- джерело.

38-річний Іван Підбережний, родом із села Кутківці Тернопільської області працює у Чехії прорабом понад 15 років. Переїхав туди на початку 2000-х. Має дві бригади, які проводять ремонтні робити у будинках в Празі та околицях. У кожній — по 4 людини, пише Gazeta.ua.

“Зробити ремонт у празькій квартирі, не так просто, як в Києві чи у Тернополі. Для того, щоб замінити розетку, потрібно отримати дозвіл голови будинку, попередити усіх жителів, про можливе відключення електроенергії, а тоді вже братись до роботи. Якщо не узгодити — власники квартири отримають великий штраф, а робітник може втратити ліцензію. Щоби зробити щось більше — до прикладу перемістити стіну — окрім дозволу голови будинку, потрібен ще й голови району”, – каже чоловік.

Ремонтні роботи проводити можна лише із 9.00 до 18.00 в будні. Якщо починати раніше, чи закінчувати роботи пізніше — жителі будинку обов’язково викличуть поліцію.

“За ремонт квартир у історичних будівлях, до прикладу у центрі Праги — краще не братись. Розміщувати кондиціонери на фасаді, зокрема й нових будинків, та склити балкони – суворо заборонено. Самостійно утеплювати будинок та міняти фасад – теж. За заміну вікон чи дверей – штраф. Ще й у в’язницю потрапити можна, якщо не реставруєш будинок. За оббивку стелі гіпсокартоном — те саме. Усі ремонтні роботи у таких будівлях мають бути теж узгоджені. А якщо будинок під охороною ЮНЕСКО — із головним архітектором міста. Це дуже довгий та дорогий процес. Та й жити у таких будинках — дорого. Тому у них магазини, музеї, готелі та ресторани”, – додає чоловік.


Читайте також:


Залишити коментар: