Депутати в Україні тепер “доторкані”



Щоб притягти депутата до відповідальності, відтепер не потрібно буде голосувати за це у Верховній Раді. Достатньо буде рішення генрокурора.

Недоторканність народних депутатів України припиняє діяти з 1 січня 2020 року.

- джерело.

Верховна Рада 3 вересня 2019 року внесла зміни до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів (законопроект №7203 – ред.).

Згідно з прийнятими змінами, стаття 80 Конституції викладається в новій редакції, яка не містить положень про те, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, і вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Водночас згідно з новою редакцією статті 80-ї Конституції народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

29 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про зняття депутатської недоторканності.

Згідно з прийнятими змінами, клопотання про дозвіл на затримання, про запобіжний захід (утримання під вартою, домашній арешт), проведення інших слідчих розшукових дій повинні бути узгоджені з генеральним прокурором.

Вести досудове розслідування кримінальних проваджень, відкритих проти депутатів, мають право слідчі НАБУ і центрального апарату ДБР. Забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, вчиненого депутатом, іншим органам досудового розслідування, крім НАБУ і центрального апарату ДБР відповідно до їхньої підслідності.


Читайте також:


Залишити коментар: