“Давайте почнемо з чистого аркуша”: в Росії виступили з цинічною пропозицією до України



Москва чекає виборів до Ради і розраховує на зміну риторики нового президента України, каже Матвієнко

- джерело.

Незважаючи на розв’язану Росією війну на Донбасі, в Москві цинічно закликали Україну до нормалізації відносин, і почати все “з чистого аркуша”. Про це заявила голова Ради Федерації Валентина Матвієнко.

“Росія зацікавлена ​​в налагодженні нормальних добросусідських відносин з Україною. Такий же, я знаю, запит сьогодні існує і в українському суспільстві … І ми б дуже хотіли, щоб такі ж сигнали сьогодні надійшли і з боку нового президента (Володимира Зеленського. – Ред.), який отримав, до речі, потужну підтримку населення … Ми таких сигналів від президента України чекаємо і чекаємо зміни риторики”, – сказала вона.

Матвієнко розраховує, що Верховна Рада проявить інтерес до відновлення діалогу з Росією, і Москва вітатиме такий крок.

“Ми готові працювати над відновленням і нормалізацією російсько-українських відносин. Але без диктату, без якихось вигаданих умов з їх боку. Давайте почнемо з чистого аркуша. Розберемо, до чого ми прийшли і як це виправити. І будемо разом рухатися далі. Зацікавленість повинна бути з обох сторін. Що стосується нас – ми відкриті до діалогу. Звичайно, чинним українським депутатам зараз не до цього, вони всі стурбовані підготовкою до виборів. Будемо чекати сигналів від депутатів нової Ради”, – підкреслила голова Ради Федерації РФ.

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський поставив умову Кремлю щодо нормалізації відносин України і Росії. Москва на найближчій зустрічі в “нормандському форматі” повинна продемонструвати кроки до деескалації конфлікту з Україною, вважає голова держави.

А ще минулого року президент РФ Володимир Путін розповідав, коли між країнами нормалізуються відносини. Господар Кремля назвав нинішню ситуацію між Москвою і Києвом абсолютно ненормальною.

Анексія Криму

Крим був незаконно анексований Росією в березні 2014 року після проведення “референдуму”, невизнаного ані Україною, ані світовим співтовариством. У тому числі “кримський референдум” не визнає і ООН.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 р. початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій.

Війна на Донбасі

Конфлікт на сході України почався після вторгнення в квітні 2014 року російських військ на українську землю через кордон в частині Донецької та Луганської областей. Це сталося після того, як в березні був незаконно анексований Росією Крим. У зв’язку з тим, що Росія всіляко заперечує своє відношення до конфлікту, війна виглядає як не оприлюднена. У той же час світова спільнота в особі Євросоюзу, Сполучених Штатів тат багатьох інших країн засуджують агресивні дії РФ і не визнають анексію Криму. Росія регулярно озброює місцевих бойовиків, передає їм техніку, а також направляє на схід України своїх військових.

Згідно моніторинговій місії ООН з прав людини, кількість загиблих з початку війни на Донбасі за період з квітня 2014 до кінця 2018 року від 12,8 до 13 тисяч осіб. За даними місії, близько 3300 загиблих – цивільні, 4000 – українські військовослужбовці, 5500 – російські бойовики. Крім того, від 27 до 30 тисяч осіб отримали поранення під час збройного конфлікту.


Читайте також:


Залишити коментар: