Чи можуть учні 1-2 класів навчатися у другу зміну?



До Державної служби якості освіти України надходять звернення громадян щодо організації освітнього процесу при двозмінному режимі навчання.

- джерело.

У зв’язку з цим роз’яснюємо, що відповідно до статті 66 Закону України «Про освіту» районні, міські ради та ради об’єднання територіальних громад відповідають за реалізацію державної політики у сфері освіти на відповідній території, планують та забезпечують розвиток мережі закладів початкової та базової освіти.

Проте організація навчання учнів у дві зміни часто є особливістю роботи закладів загальної середньої освіти великих міст та міст-супутників. Друга зміна у закладі освіти вводиться лише у тому випадку, якщо у школу за місцем реєстрації прийшло значно більше дітей, ніж це передбачено санітарними нормами.

У листі Міністерства освіти і науки України від 20.08.2019 №1/9-925 «Щодо організації форм здобуття загальної освіти» зазначено, що змінний режим навчання, зокрема перша і друга зміни, може застосуватися при денній та вечірній формах здобуття освіти (з дотриманням державних санітарних правил і норм).

Згідно з пунктом 9.10 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63, при двозмінному режимі навчання в другу зміну має розпочатися не пізніше 14 години, закінчитися — не пізніше 19-20 годин.

Звертаємо увагу, що учні 1-2 класів та випускних класів навчаються лише у першу зміну. Учні 3-5 класів можуть навчатися у першу зміну або у підзміну з початком занять не пізніше 12 години. Починати заняття як в першу, так і в другу зміну слід в один і той самий час протягом навчального року.


Читайте також:


Залишити коментар: