Чому українці виїжджають з країни: названо топ-5 причин трудової міграції (дослідження)



Одними з ключових причин трудової міграції з України є низький рівень життя та стан безпеки в країні.

- джерело.

Одними з ключових причин трудової міграції з України є низький рівень життя українців, а також незадоволеність станом системи безпеки в країні.

Про це повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) з посиланням на результати експрес-дослідження “Барометр щастя в Україні”, який ЄБА проводить з 2018 року. “Майже половина учасників опитування «Барометр щастя в Україні» задоволені своєю поточною роботою – 44%, хоча 51% вважають свій рівень доходів недостатнім для нормального життя… 72% респондентів не задоволені станом безпеки в країні та відчувають себе невпевнено щодо власного майбутнього», – сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, 62% опитаних українців негативно оцінюють правове поле і регулювання в країні, зокрема, щодо відсутності дискримінації та рівня демократичних свобод. Водночас, оцінки системи охорони здоров’я розділилися: 58% опитаних не задоволені станом системи, при цьому 42% оцінюють вітчизняну медицину задовільно або позитивно.

У свою чергу, задоволених системою освіти виявилося майже 52%, при цьому 48% зазначили, що повністю або частково не задоволені нею. У даному опитуванні взяли участь 1118 респондентів з інтернет-аудиторії, 80% з яких – це мешканці Києва, 65% респондентів – люди віком від 26-40 років. Більшість опитаних є офісними працівниками, що займають різні позиції – від асистентів до керівників.

«Другий раз результат індексу опиняється в негативній площині. Наші дані підтверджуються і світовими звітами. Зокрема, згідно World Happiness Report, Україна посідає 133-є місце з 156 країн, а отже, входить у тридцятку найбільш нещасних країн світу. Це потужні сигнали того, що країна потребує комплексних структурних змін та реформ», – цитує прес-служба виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко. У повідомленні з посиланням на Дерев’янко підкреслюється, що насамперед українській владі необхідно сформувати умови для економічного зростання, а також продовжити реформи освіти та охорони здоров’я.

В ЄБА з посиланням на дані Держстату відзначають, що з початку війни на сході України в 2014 році близько 1,3 млн українців мігрували в інші країни, що, в свою чергу, створило відчутну проблему трудової міграції та брак професіоналів у корпоративному та промисловому секторах, яку так гостро відчуває бізнес. У зв’язку з цим, з метою подолання даного тренду, від влади очікується підвищення мінімальної заробітної плати (разом з відв’язкою розміру заробітної плати від усіх відрахувань), підвищення рівня безпеки (ефективна поліція і армія), покращення правового середовища і правосуддя в Україні, продовження реформи охорони здоров’я, вирішення екологічних проблем. У свою чергу, бізнес повинен стимулювати персонал підвищенням заробітної плати, переходом на “білу” зарплату, впровадженням медичного страхування та інших соціальних гарантій, забезпеченням безпечних і комфортних умов праці та можливостями для співробітників до розвитку та неформального навчання.

«В аграрному секторі особливо відчутні наслідки зростаючих масштабів трудової міграції. Ми відчуваємо дефіцит представників технічних професій водіїв, комбайнерів, механізаторів, агрономів, – які мають певну спеціалізовану освіту і легко адаптуються до середовища сусідніх країн, наприклад, Польщі», – цитує прес-служба керівника і власника групи компаній “Укрлендфармінг” Олега Бахматюка. У повідомленні з посиланням на Бахматюка наголошується, що компанія вкладає чимало ресурсів для створення комфортних умов роботи і розвитку своїх співробітників, однак є чимало чинників, які змушують людей мігрувати за кордон і які можна вирішити тільки на державному рівні.

«І всередині країни ми бачимо потужний тренд міграції із сільської місцевості у великі міста. Сподіваємося, що реформа децентралізації буде продовжена і спрямована на рівномірний розвиток усіх регіонів, щоб забезпечити високі темпи економічного зростання і відновлення соціальної інфраструктури, створити привабливі умови для життя і роботи в Україні», – додав Бахматюк.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства соціальної політики України, кількість трудових мігрантів, які в 2018 році працювали за межами України, становила 7-9 мільйонів осіб, причому кількість тих, хто на постійній основі знаходиться за межами країни, не перевищує 3,2 мільйона. За інформацією Національного банку України, обсяг надходжень від трудових мігрантів в Україну в 2018 році становив близько 11 млрд дол.


Читайте також:


Залишити коментар: