«БУДУ БІГТИ ЗА СВІТЛЯЧКАМИ». ІСТОРІЯ ВЧИТЕЛЬКИ ЗІ ЛЬВОВА, ЯКА МАЛЮЄ КАРТИНИ, АБИ ЖИТИ



У кав’ярні «Кармель», що на вул. Винниченка, 20а, еспонується виставка робіт Gan Edammse та твори інших художників, які долучилися до благодійної акції «Зірка заради життя». Її мета зібрати кошти на дороге лікування львівської вчительки, письменниці та художниці Ольги Ган. Торік їй поставили діагноз – пух­лина середостіння.

Інформує - джерело.

Ольга Ган працює вчителькою української мови і літератури у львівському ліцею №45 вже 18 років. Вона пише вірші, прозу та відкрила в собі талант до образотворчого мистецтва. Окрім роботи в школі, вона створює проєкти для дітей, бере участь у благодійних заходах тощо. Такий насичений темп життя дуже їй подобається, але життя внесло свої корективи. Минулого року їй поставили діагноз – пух­лина середостіння, і нині тисячі відвідують виставки та купують її картини, аби допомогти Ользі одужати. Tvoemisto.tv зустрілося з Ольгою Ган в кав’ярні «Кармель», де зараз триває благодійна виставка, та розпитало, що надихає авторку творити та допомагає протистояти хворобі.

Працювати у школу Ольга Ган пішла відразу по завершенні навчання на філологічному факультеті і каже, що жодного дня не пошкодувала про це. Усі діти – надзвичайно талановиті, цікаві, яскраві, що дуже її надихає. Іще до навчання жінка захоплювалася літературою, сама писала і багато читала.

«Пригадую конкурс талановитих прозаїків у 1996 році, коли я ввійшла в 10 найкращих молодих прозаїків України. У мене залишився маленький надрукований диплом. Також в 11 класі спробувала себе в ролі позаштатного журналіста, але вчитися пішла все-таки на філологію. Протягом всього життя я розуміла, що література – це завжди моє», – каже вона.

Також, зізнається, що їй дуже близький світ казок, дитячих мрій, тому вона нині більше пише дитячі казки та вже видала поетичну збірку «Веселий олівець» для малечі.

«Колись мені подобалося з моїм сином йти і купувати такі збірки: і дитині було цікаво, і я любила ці маленькі віршовані історії», – говорить Ольга Ган.

Образотворче мистецтво ж з’явилося в житті Ольги Ган, коли вона ще була дитиною, однак жодної художньої студії вона не закінчувала, та, врешті, не збиралася пов’язувати себе з цим напрямом. А зараз, каже, що просто захотіла малювати, при чому, що ідеї в неї є завжди. Навіть просто гортаючи книги, можна напрапити на цікаві образи, зібрати докупи деякі елементи і поєднати їх в картину.

Картини, які нині є на виставці в кав’ярні «Кармель», Ольга створила за останній рік, відколи захворіла. Торік їй поставили діагноз – пух­лина середостіння. Хіміотерапія та хірургічне втручання не дали результату, тому зараз їй потрібно пройти курс з шести імунотера­пій. Дві імунотерапії вже відбулися, залишається ще чотири. Вартість однієї крапельниці – 122 тисячі грн. Після цього ще має бути перевірка, як саме вони вплинули на здоровя Ольги Ган.

«Хотілося мені створити Едемський Сад (Gan Edammse), що перегукується з моїм прізвищем. . І всі образи так чи інакше пов’язані з Едемським Садом. Це виставка – як пошуки свого розуміння добра і зла, як пошук виходу зі складних життєвих ситуацій», – розповідає авторка.

Виставка буде в «Кармелі» ще протягом місяця, до неї також долучилися інші художники  зі своїми роботами («Венський ліс» Ігор Кузьмак (художник, архитектор, громадський діяч, член спілки архитекторів України), Юрій Родзевич (член Спілки художників україни з 1986 року), Маргарита Пугаченко (дизайнерка, художниця), Квітка Муха (письменниця та художниця, Надія Вовк (архітекторка, художниця), Христина Приймак (художниця). Кожна робота варти уваги.

Паралельно з тим, що картини можна придбати безпосередньо в кав’ярні, також відбувається онлайн-продаж на Фейсбук-сторінці «Зірки для Олі».

Ольга каже, що нині віра людей додає їй найбільших сил. Окрім того, що її підтримують учні, їх батьки, різні, друзі, то є ще сотні чи навіть тисячі людей, які пишуть, що готові допомогти та дають ідея для цього.

«Я завжди була оптимістично налаштованою, але коли розумієш, що треба вийти до людей попросити про допомогу, то це боляче і не кожен так може. Це – дуже складно. Але водночас, коли на твоє прохання відгукується стільки різних людей: і близьких, які готові допомогти, і тих, яких не знаєш, але вони світяться добром, то я кажу, що буду бігти за цими світлячками, бо інакше ніяк», – каже вона.

Коли люди кажуть Ользі Ган, що вона мусить одужати, бо потрібна цій планеті, їм самим, то це, за її словами, дорогого варте.

Ольга Коваль

Фото надала Ольга Ган


Читайте також:


Залишити коментар: