Батьки були в шоці: молода сім’я тримає сучасну молочну ферму на Львівщині (фото)



Марія та Назар Волянюки беруть участь у програмі “Розвиток молочного бізнесу в Україні”. В 2017 році вони вирішили відкрити свою ферму та облаштували корівник за новітніми технологіями, пише “Агро-Центр”.

- джерело.

Сім’я молодих фермерів живе у маленькому селі Лісове, що на Львівщині. В селі мешкає приблизно 30 родин і більшість живе саме з продажу молока. Марія розповідає, що перш ніж відкрити ферму молоді їздили за кордон на заробітки, тому що роботу в селі знайти дуже важко:

Українська земля подорожчає в 3,5 рази

“Роботи в селі нема, ми думали їздити до Польщі. Чотири роки тому одружилися, чоловік працював у садочку, я ще вчилася. Почали розводити свиней, але не вийшло. Потім собі порахували, що у нас багато землі, є велика хата, треба тут щось робити”,– каже Марія.

Господарство Марії та Назара розташоване за кілька метрів від помешкання родини. Ферма сучасна та простора. В корівнику є вікно для кожної корови, тому корівник дуже світлий. Усі стайні сухі та чисті. Для всіх тварин є спеціальні тарілки, де автоматично набирається вода. Аби не було комах висять липкі стрічки. Аби корови не мерзли взимку в корівнику є опалення. Доять худобу в спеціальній кімнаті з доїльним апаратом та холодильником.

Родина облаштувала ферму за кошти гранту: постелили спеціальні килимки для корів, встановили вентилятор, лампи, накриття хліва. Аби економити час, сім’я також облаштувала електропастуха.

Заробітна платня фермерів зросла майже на 25%

“Це нам дуже допомагає, зранку вигнав, ввечері пригнав. Не треба бігати і пильнувати. От наприклад, зараз чоловік закордоном, але я можу впоратися з господарством сама: виганяю, дою корови, годую. Встигаю робити манікюри жінкам у селі – це мій підробіток”,– каже Марія.

За літр молока господарі отримують в середньому 5 гривень. Ціна на молоко зростає в залежності від його жирності. За день корова дає від 20 до 35 літрів. Надоєне молоко сім’я продає через кооператив. Молоко збирають кілька разів на тиждень та відвозять на завод.

“Спочатку наші батьки були в шоці. У нас дві педагогічні освіти, а ми корови будемо розводити”,

– сміючись розповідає 22-річна фермерка.

Промисловий гігант вироблятиме в Україні чіпси.

Молода пара фермерів власним прикладом показує, що фермерство може бути вдалим та цікавим бізнесом.


Читайте також:


Залишити коментар: