“А я тобі нового татуся привела”, – сказала дочці п’яна матуся. Ніхто й подуматі НЕ МІГ, что Зроби вітчім



Ніна працювала в бухгалтерії меблевої фабрики. Тут же весь час, як і вона, трудився її чоловік. Але його не стало п’ять років тому – інфаркт. Доньці Ані тоді було 13 років. Ніна доклала всіх зусиль, щоб дівчинка не відчувала себе неповноцінною, хоча зарплата її була зовсім невеликий, зате влаштовував графік – до 16-30. Та й премії іноді перепадали. Потім можна було і донькою зайнятися, зустріти її з музикалки, прогулятися з нею по парку.

- джерело.

Анюта не доставляла їй клопоту, добре вчилася, займалася музикою. Про дурниці, як інші дівчата в її віці, не думала. Вечорами, звичайно, ходила гуляти, але поверталася вчасно. Хлопчики її не цікавили, хоча виросла вона дуже навіть привабливою дівчиною. Хлопці на неї задивлялися. А вона заспокоювала мати:

-Так, не до хлопчаків мені зараз. Вчитися треба. Ось отримаю диплом, тоді видно буде.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Матері подобався такий настрій, і вона наполягла, щоб Аня вибрала економічний вуз: професія бухгалтера перспективна і завжди потрібна. Правда, сама дівчинка мріяла стати перукарем, але маму не послухатися не могла.

І одного разу на другому курсі ця слухняна і спокійна дівчинка приголомшила мати:

-Мати! Ти тільки не хвилюйся: у мене буде дитина.

У Ніни Іванівни прихопило серце:

-Яка дитина? У тебе навіть хлопця немає!

-Пам’ятаєш, ти відпустила мене зустріти Новий рік у дівчат в гуртожитку? Там і хлопці були. Випили ми трохи, потанцювала там з одним. Ну, і якось само все вийшло.

-Як само вийшло? А він-то знає?

-Ні, не знає. Так, і навіщо? Все одно я не залишу дитину.

Ніна не могла повірити, що це говорить її дочка, яка ще зовсім недавно в ляльки грала, будиночки малювала. І тепер таке!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Вона згадала про свою подружку Віру і сказала Ганні:

-Ти ж знаєш Віру, мою подругу. Так ось, вона теж по молодості по дурості позбулася дитини, потім навіть заміж вийшла. А народити не змогла. Чоловік пішов до іншої. І з другим дитинка не вийшов. Теж розбіглися. Тільки з третім живе, і то тільки тому, що у нього була дочка від першого шлюбу. Ти такого ж щастя хочеш?

-Я не знаю, мама. Мені ще вчитися стільки. Хто з дитиною щось буде сидіти?

Нічого, впораємося. Я вже рік на пенсії, тільки поки працюю. Ну, а тепер звільнюся і буду вами займатися. А ти вчитися підеш, треба ж диплом отримувати, щоб хорошу роботу знайти.

Загалом, вмовила доньку. На наступний день написала заяву, прийшла до свого кабінету, і так шкода раптом стало, що доводиться йти. Літні колеги співчували їй, а молодим було все одно.

По дорозі додому купила фруктів і йогуртів – доньці треба і малюкові. Підрахувала гроші в гаманці і зітхнула:

Купе-то всього нічого, а грошики убутку помітно. Ну, нічого, як-небудь викрутимося, проживемо. Головне – здоров’я.

Майже весь термін Анюта ходила на лекції. Відчувала себе нормально. Ніна потихеньку готувала дитяче придане: щось недороге купувала, та подружки давали те, що після внучат залишилося, навіть коляску дали, не нову, звичайно, але цілком пристойну.

Внучка народилася в термін. Але додому дочку з нею не виписали, тому що у дитини були проблеми з легенями, навіть операцію робили. Напевно, тому вона і була таким неспокійною дитиною: вередувала, спала погано, засипала тільки на руках. У Анюти від переживань пропало молоко. Доводилося витрачатися на дорогі суміші. Потім ще обидві дівчата застудилися. Ніна Іванівна з ніг збилася, поки вилікувала їх. Знову море грошей довелося витратити на ліки.

Ніна не могла відпочити ні вдень, ні вночі. Днем готувала їжу і доньці, і внучці, прала, прасувала. Сушити доводилося в кімнаті. Від цих мотузок з горою пелюшок вже ставало погано. Не думала бабуся, що так непросто буде їй. Їй здавалося, що з Анютою не було таких проблем, одна справлялася, бо чоловік на двох роботах працював. А тепер дві дорослі жінки з однією маленькою дівчинкою впоратися не можуть. І Анюту було шкода, вона

від втоми стала схожа на тінь. В університеті довелося оформити академку.

Щоб якось забутися, зняти стрес Ніна стала вечорами прикладатися до чарки. Їй здавалося, що допомагає. Йшла з їжею вечеряти в свою кімнату, включала телевізор і відпочивала. І знову шкодувала себе:

-Працює б собі спокійно, каву-чайок попивала, кістки мужикам перемивала з дівчатами, хто з ким і навіщо.

За стіною закричала Алінка. Жінка навіть здригнулася:

-Так коли ж це скінчиться!

Вбігла в сусідню кімнату і накинулася на Аню:

-Ти мати або НЕ мати? Успокой вже, нарешті, свою дитину! Ні хвилини спокою!

Напевно, на тверезу голову вона б так не кричала. Але зараз їй було так шкода себе. Повернулася в свою кімнату, глянула згаслим поглядом в дзеркало: на неї дивилася втомлена жінка похилого віку, з сивими пасмами у волоссі. Вона зітхнула:

-А я ж іще не стара. У моєму віці і заміж виходять, он, наприклад, Лоліта. Що ж я запустила якось себе так? Хоча, де грошей на це взяти? Все на памперси і комуналку йде.

Лукавила Ніна: на вино гроші знаходила. Знайшла і на похід до знайомої перукарки, та їй за невеликі гроші зробила стрижку і підмалювала.

На наступний день дама вирішила вибратися на колишню роботу: згадала, що майстер Володя їй якось компліменти говорив, в кіно кликав. Одягла своє краще плаття, купила тортик і пішла, нібито, дівчат з бухгалтерії провідати. Посміялися з ними, обговорили новини. Йдучи, Ніна Іванівна, не поспішала: біля прохідної, як би випадково, зустрілася з Володимиром:

-Яка зустріч! Привіт, Володя!

-Вітання! Добре виглядаєш, ніби й не йшла від нас.

-Так ось, скучила, до дівчат забігала, чаю з тортиком попили.

-Я б теж від тортика не відмовився.

-У чому ж справа? Приходь до мене завтра. Своїм пирогом пригощу.

Одним пирогом з чаєм справа не обійшлася. Ніна поставила пляшку вина і пила її, в основному, одна, тому що Володимир виявився непитущим. Жінка швидко запьянела, стала скаржитися на свою загублену життя, як важко трьом жити на одну її пенсію.

Відкрилася вхідні двері – Аня з донькою прийшли з прогулянки. Ніна зло звернулася до дочки:

-Явілісь? А я тобі нового папу привела. Іди, знайомся.

Анна явно не чекала ніякого тата, але руку йому простягнула. Чоловік хотів погладити по голівці дитини, але Алінка закричала, і Аня пішла в свою кімнату.

А Ніна продовжувала бушувати, звинувачувати дочка у всіх своїх бідах. Володимир намагався заспокоїти її. Але вона допила залишки вина і розійшлася ще більше:

-Ти все життя мені зіпсувала! Мало я в тебе вклала? Що ж ти заважаєш мені особисте життя влаштувати? А, може, я закохалася?

Якщо тобі не подобається що, йди на всі чотири сторони.

Анюта зібрала дитину і пішла з дому. Жінка ще побуянить, кавалер пішов, а вона прямо в красивому платті заснула на дивані.

Вранці, ледве продерши очі, кинулася в кімнату дочки: там було порожньо. Щось стала згадувати з подій вчорашнього вечора, вибігла на вулицю – там їх не було. Прибігла додому, стала дзвонити доньці, та не відповідала.

Потім задзвонив телефон, і якийсь чоловік сказав, що її внучка знаходиться в лікарні, а дочка померла: посковзнулася на вулиці, впала і вдарилася головою об бордюр.

Ніна навіть плакати не могла, тільки твердила:

-Мешалі тобі діти? Ось, тепер донечки немає, внучку в дитбудинок заберуть. Живи, радій тиші …

Але тиша тиснула, їй чулися голоси Ганнусі і Алинки …

Ніна Іванівна забрала внучку. До вина більше не доторкнулася. Вона намагалася забути все те, що трапилося, а щоб виговоритися, писала свій біль в зошит. Внучка росла. Одного разу, коли та була вже великий дівчинкою, бабка вирішила розповісти їй все, покаятися, прощення попросити. Аліна зупинила її:

-Бабуся, я все знаю. Я знайшла твою зошит. Я не звинувачую тебе. Хто я така, щоб судити тебе …


Читайте також:


Залишити коментар: