6 січня 2020 – яке сьогодні свято: традиції, заборони і прикмети



Увечері 6 січня вірні православної церкви відзначають Різдвяний святвечір, напередодні Різдва. У народі його також називають “коляди”. Значення святої ночі появи на світ Сина Божого Христа настільки велике, що навіть хід нової історії і наше літочислення ведеться від Різдва Христового.

Зазначимо, що у давні часи Святвечір був особливо шанований. Адже це навечір’я Різдва Христового, заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було приймати лише так звану кутю – розмочені зерна пшениці з медом та сухофруктами, пише Знай.юа.

- джерело.

Богоявлення у західних християн

6 січня, католики відзначають Богоявлення, яке ставиться нарівні з Великоднем та П’ятидесятницею і є найдавнішим християнським святом. Присвячене воно народженню Ісуса Христа і подіям, що супроводжували його, і святкується Римсько-католицькою церквою 6 січня. Більш давня назва цього свята – Явище.

В подальшому сенс свята в православ’ї і католицизмі придбав різне значення. Так, у православ’ї свято Богоявлення все більше пов’язується по значенню з Хрещенням, а в католицизмі – з євангельськими подіями після Різдва, головним чином, поклонінням волхвів. Водохреща святкується в неділю після Богоявлення.

Міжнародний розвантажувальний день

Ні для кого не секрет, що за святкові дні наш організм легко набирає 3-5 кілограм. Пощастило лише тим, хто веде досить активний спосіб життя, адже завдяки цьому зайва вага може піти за тиждень після новорічний свят. Ну а більшості офісним працівникам стає важче надовго, буває навіть назавжди.

В рамках боротьби з ожирінням і зайвою вагою з’явився Міжнародний розвантажувальний день, як відносно молоде свято. Все, що необхідно зробити в це свято – менше їсти, але не голодувати. Після рясної їжі рівень цукру в крові нестабільний, тому постійно виникає помилкове відчуття голоду, впоратися з яким буває непросто.

Іменини в цей день

Євгенія, Інокентій, Клавдія, Микола, Сергій.

Народні традиції й прикмети

− Морозний день обіцяє хороший врожай

− Зоряне небо на Святвечір обіцяє приплід худоби

− 6 січня, якщо на небі видно Чумацький шлях, значить літо буде теплим

Що не можна робити сьогодні

− На Святвечір не можна лихословити, лаятися або сваритися

− Не можна вживати спиртне


Читайте також:


Залишити коментар: