19 лютого – преподобного Вукола, особливий день, коли з дому не можна нікому нічого давати. А також день, коли сняться віщі сни, які збуваються навіть через багато років



19 лютого – преподобного Вукола, особливий день, коли сняться віщі сни, які збуваються навіть через багато років.

- джерело.

Преподобний Вукол, єпископ Смирнский, учень святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, був ним поставлений першим єпископом в Смірні Церкви (Мала Азія). Джерело

Благодаттю Божою святитель Вукол навернув до Христа і хрестив безліч язичників і як досвідчений і мудрий наставник захищав свою паству від темряви єресей. Пoмер в світі близько 100-105 року. Свою паству він передав святому Полікарпу, знаменитому чоловікові апостольському, який також був учнем святого апостола Іоанна Богослова (пам’ять його 23 лютого). Біля тpуни святителя Вукола виросло дерево мирта, яке зціляло xворих.

19 лютого по новому стилю – день пам’яті святого преподобного Вукола, єпископа Смирнского. Він прославився, як перший єпископ в Малій Азії, хреститель незліченної кількості язичників і просто доброчесна і мудра людина.

Багато прикмети на 19 лютого пов’язані з коровами, тому що в цей період починається весняне отелення корів. У народному календарі 19 лютого – Вакула-телятник, жукола.

У день, коли телиться корова, з дому нікому нічого давати не можна – ні грошей, ні хліба, ні вогню, ні води, щоб разом з ними не віддати прибуток, що посилається Господом в дім. Варто відзначити, що це правила дотримувалися і в тому випадку, коли наpоджувала жінка.

Прикмети на 19 лютого

Якщо корова 19 лютого спить головою на схід, вона отелиться вдень, на захід – вночі або ввечері.

Морози посилилися – до бурхливої весни.

Якщо птиці на верхівки дерев сідають – буде тепло.

Відлига в цей день – до поганого удою у корів.

Якщо на Вукола отелилась корова, то перед нею ставили відро з теплою водою, щоб молоко теплим було.

Сон, побачений з 18 на 19 лютого, збудеться через 8 днів.

Розповідати про побачене нікому не можна. Сновидіння, що приснилися вдень 19 лютого, збудуться через 6 років. Розповідати про них теж не потрібно.

Іменини в цей день

Олександр, Анатолій, Арсеній, Василь, Дмитро, Іван, Христина, Максим, Марія, Юліан.


Читайте також:


Залишити коментар: