Зруйновано райони, лікарні переповнені: що відомо про вибух в Бейруті



Відомо про мінімум 70 загиблих, рахунок поранених іде на тисячі

- джерело.

Кілька найсильніших вибухів в порту Бейрута знищили всю прибережну інфраструктуру. За попередніми даними, 73 людей загинули та понад 3 тисячі людей отримали поранення, ці дані продовжують змінюватися і не є остаточними.

Президент Лівану Мішель Аун скликав екстрене засідання Вищої ради оборони. За підсумками засідання Бейрут був оголошений містом лиха, уряду рекомендовано ввести надзвичайний стан на два тижні. Всіх, хто знаходиться в зоні лиха, просять носити маски.

Міністр внутрішніх справ Лівану Мухаммед Фахмі повідомив, що в порту Лівану вибухнула велика партія аміачної селітри, яка зберігалася на одному зі складів.

За даними місцевих ЗМІ, міністерство отримувало доповідь про загрозу зберігання в гавані вантажу вибухонебезпечних речовин ще чотири місяці тому, проте жодних належних заходів вжито не було. Причиною детонації селітри могло стати коротке замикання.

Також повідомляється, що за попередніми даними, при виконанні зварювальних робіт по закладенню отворів, через які зловмисники могли здійснити крадіжку, на складі в порту здетонував вантаж з 2700 тоннами аміачної селітри.

Версію про вибух складу з конфіскованою вибухівкою висловив керівник Головного управління загальної безпеки Лівану Аббас Ібрагім, зазначивши, що це не остаточна гіпотеза слідства. На складі могли перебувати кілька тонн вибухових речовин, які були конфісковані дев’ять років тому.

Ізраїль відкинув причетність до вибуху в Бейруті та запропонував Лівану гуманітарну допомогу на тлі наслідків катастрофи.

Також повідомляється, що лікарні переповнені. З відповідним зверненням виступили міністр оборони та змінний прем’єр-міністр Ізраїлю Бені Ганц і глава МЗС Габі Ашкеназі. Пропозиція була зроблена через оборонні та дипломатичні канали. Свою допомогу запропонувала низка інших країн.


Також повідомляється, що кілька миротворців Тимчасових сил ООН в Лівані отримали поранення унаслідок потужного вибуху. За словами заступника представника генсека, унаслідок інциденту в столиці Лівану були поранені 48 співробітників ООН і 27 членів їх сімей.

Під час вибуху в Бейруті загинув лідер ліванської партії “Аль-Катаїб”, дружина і дочка прем’єра поранені, однак ця інформація офіційно не підтверджена.

Генсек ліванського відділення Червоного Хреста Джордж Кеттані заявив, що унаслідок вибуху в порту Бейрута загинуло “дуже багато” людей. За його словами, загиблих знаходять і в районах, розташованих поруч з портом, і у відносно віддалених. Кеттані підкреслив, що евакуація постраждалих ще триває. Потрібно багато донорської крові. Наслідки вибуху він назвав катастрофічними.
Президент США Дональд Трамп висловив співчуття народу Лівану після вибуху. Він також назвав трагедію в Бейруті “жахливим нападом”. На питання журналістів, на якій підставі він вважає вибух нападом, а не нещасним випадком, президент послався на думку військових чиновників США.

Однак чиновники Департаменту оборони США заявили пізніше, що немає жодних ознак нападу на Бейрут, про що заявляв президент Дональд Трамп. За їхніми словами, якби такі ознаки були, то це викликало б автоматичне посилення захисту американських військ і майна США в регіоні. Однак поки нічого подібного не відбувається.

Посольство України в Лівані не має відомостей про постраждалих унаслідок вибуху в Бейруті українців. Це випливає з повідомлення на сторінці диппредставництва в Facebook.

“Термінове оголошення. У зв’язку з вибухами в порту Бейрута 4 серпня прохання до всіх, хто має будь-яку інформацію про постраждалих громадян України, дзвонити на цілодобову гарячу лінію посольства за номером 0961 592 16 68”, – йдеться в заяві.


Читайте також:


Залишити коментар: