Змінили закон щодо отримання Карти Поляка



Українцям відомо про Карту Поляка ще з 2008 року. Саме тоді в Польщі прийняли відповідний закон і почали видавати цей документ. Першопочатково Карта поляка була спрямована підтримати громадян Польщі, які перебувають в інших країнах, а також їхніх нащадків, пише Politeka.

- джерело.

Дотепер Карту поляка могли отримати громадяни з переважно колишніх республік СРСР, тобто з України, Росії та Білорусі, які мають польське коріння і можуть документально це підтвердити. Однак у вівторок, 4 червня, Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Карту поляка, що передбачають поширення цього документа на всі країни світу.

Як повідомив глава канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, «поширення дії Карти поляка на весь світ має служити поверненню поляків до Польщі. За оцінками, у світі живе близько 20 мільйонів поляків, з них близько 1-1,5 мільйона проживає у країнах колишнього Радянського союзу, інші – у країнах Європи та Америки, і поширення дії Карти поляка буде в основному адресоване їм».

Власне, в самій процедурі отримання Карти поляка нічого не зміниться. Особи, котрі хочуть отримати Карту поляка, мусять документально підтвердити своє польське походження або представити довідку від повноважної польської організації в країні проживання, що підтверджує активну участь в діяльності, спрямованій на підтримку польської мови і культури протягом щонайменше останніх 3 років; володіти польською мовою; орієнтуватися в питаннях культури та історії Польщі та пройти співбесіду із польським консулом.


Читайте також:


Залишити коментар: