Жорсткий локдаун може тривати 2-3 тижні – Арахамія



За розрахунками епідеміологів треба від 15 до 21 дня, щоб повний локдаун спрацював. Про це заявив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія після наради керівництва парламенту, уряду і Офісу президента.

- джерело.

Разом з тим, в уряді запевняють, що нині передумов для негайного введення в Україні локдауну немає, розповів з посиланням на прем’єра Дениса Шмигаля пан Арахамія.

За словами Арахамії, зараз в Україні достатньо місць у лікарнях. Про контрольовану ситуацію кажуть і в МОЗ.

Арахамія повідомив, що наступного тижня Верховна Рада заслухає інформацію МОЗ щодо ефективності карантину вихідного дня.

Якщо карантин не спрацював, то на наступному тижні його запропонують скорегувати.

Карантин вихідного дня діє в Україні з 14 листопада. Планувалося, що його запроваджують до початку грудня. На вихідні в Україні мають бути закрито все, крім продовольчих магазинів, аптек і заправок.

Водночас депутат фракції ОПЗЖ Юрій Бойко розповів, що Кабмін планує вирішувати, чи буде локдаун всередині грудня. За його словами, якщо ситуація буде песимістичною, то ймовірніше, що локдаун буде з 20 грудня.

Щодня більше хворих

В Україні останні три дні реєструють рекордну кількість хворих – понад 15 тисяч і більше. У суботу, 28 листопада, було 16 294 нових випадки коронавірусної хвороби.

У жовтні Володимир Зеленський заявляв, що після перетину позначки 15 тисяч нових хворих на Covid-19 за добу влада може запровадити жорсткий карантин – як навесні, коли пандемія лише починалася.

Проте міністр охорони здоров’я Максим Степанов згодом озвучив іншу цифру для посилення карантину – 30 тисяч хворих на день.

Нещодавно в уряді говорили, що наразі ситуація контрольована, а карантин вихідного дня – достатньо ефективний.

Посилений карантин влада готова ввести хіба на новорічні свята, зазначав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Ми готуємося до всіх можливих сценаріїв – зокрема, і до можливого введення карантину на зимові свята. Наразі вся країна в помаранчевій зоні і діє карантин вихідного дня – і це зважена альтернатива жорстким карантинним заходам і обмеженням”, – говорив очільник уряду.

Інформацію про те, що запровадження в Україні жорсткого локдауну – питання найближчих тижнів, підтвердив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

У четвер він виклав у своєму фейсбуці відеозвернення, де поділився змістом нещодавньої наради мерів міст із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

За його словами, очільник уряду під час цієї розмови заявив, що карантин вихідного дня – це ніщо інше, як “планова підготовка до повного локдауну в нашій країні”.

тест

Що з ліжками і киснем?

Від коронавірусу померли вже 12 тисяч українців, видужали 335 тисяч, а завхоріли 709 тисяч.

Щодня до медзакладів потрапляє понад 1,5 тисячі людей. І лікарі, і пацієнти говорять про нестачу місць у лікарнях, а головне – катастрофічний брак кисню.

Якщо людина потрапляє у важкому сані до лікарні, то ймовірніше за все вона потребує кисню. Часто кисень люди шукають самі і допомагають їм у цьому волонтери. В інтерв’ю ВВС News Україна рідні хворих розповідали, як шукали кисень самі.

У МОЗ кажуть, що ситуація контрольована.

“На сьогодні ситуація напружена, але повністю контрольована – медична система справляється з навантаженням”, – говорив напередодні на брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов.

За його словами, з 55 886 ліжко-місць, виділених для COVID-19, зайнято 27 тисяч або 49,9%.

При цьому, за даними МОЗ, обладнані киснем близько 27 482 ліжка.

Люди проти карантину

Судячи з опитувань, ідею запровадження локдауну не підтримує не і регіональна влада, і підприємці, і більшість українців.

Хоча 55% опитаних вважають, що жорсткий карантин може покращити ситуацію із захворюваністю, за його фактичне запровадження виступають лише 36% опитаних, тоді як 61% – проти такого кроку.

Майже половина українців – 48% – вважають оптимальними ті карантинні заходи, які діють в країні зараз.

Водночас 24% переконані, що обмеження є занадто м’якими, 11% – занадто жорсткими.

Перед введенням карантину вихідного дня перед Кабміном протестували сотні підприємців, представників малого та середнього бізнесу – кінотеатрів, ресторанів.

Вони кажуть, що такий карантин малий бізнес не переживе.


Читайте також:


Залишити коментар: