Зеленський в розмові з Меркель закликав негайно провести переговори в «нормандському форматі»



Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Про це повідомили в Офісі президента.

- джерело.

«Глави держав обговорили результати саміту« Групи семи »в Биаррице. Президент України подякував за послідовну позицію ФРН про неможливість повернення Росії в «Сімку» в умовах агресії проти України і окупації Криму. Володимир Зеленський повідомив про ситуацію з безпекою на сході України, зокрема, про виконання українською стороною домовленостей з розведення сил і засобів в районі Станиці Луганській », – йдеться в повідомленні.

Зеленський запевнив Меркель, що Україна послідовно виконує свої зобов’язання по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі.

«Президент України закликав терміново провести зустріч лідерів країн Нормандське четвірки для обговорення мирного процесу і узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту», – відзначили в ОП.

У представництві президента зазначили, що Меркель погодилася з необхідністю проведення зустрічі. Досягнуто домовленості про підготовчої зустрічі дипломатичних радників глав держав і урядів 2 вересня цього року.

В останні тижні йдуть розмови про те, що після тривалої перерви вже найближчим часом відбутися новий саміт в «нормандському» форматі, за участю керівників України, Франції, Німеччини та Росії. Із закликами провести такий саміт виступає президент України Володимир Зеленський. Він також пропонував розширити коло учасників за рахунок керівників Великобританії і США, але ця пропозиція поки не знайшла підтримки.

26 серпня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що наступні переговори в «нормандському форматі» відбудуться у вересні, проте дату не назвав.

Президент Росії Володимир Путін, зі свого боку, вже заявляв, що може зустрітися з українським керівником тільки за умови в тому числі прямих переговорів Києва з ватажками підтримуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними. До сих пір офіційний Київ відкидає таку можливість.


Читайте також:


Залишити коментар: