“Затяжний ковід”: зцілені, які насправді не зцілюються



Втома є найпоширенішим симптомом після коронавірусу й, схоже, не пов’язаним із тяжкістю захворювання. Факторами ризику довгострокових наслідків є вік, жіноча стать та високий індекс маси тіла.

- джерело.

Про це повідомляє corriere.it.

У більшості людей інфекція Sars-CoV-2 викликає помірні симптоми, які зникають за короткий час. У багатьох випадках симптоми навіть не проявляються, рідше розвиваються гострі респіраторні синдроми. Однак є люди, які страждають на хвороби, які зберігаються надовго (тижні чи навіть місяці після подолання коронавірусу), незалежно від того, чи були вони уражені важкою або легкою формою Covid-19.

Ці довготривалі проблеми називаються синдромом «затяжного ковіду» або «пост-ковіду»: пацієнти отримують негативні тести, але ніколи не виліковуються. Цей стан ще не повністю зрозумілий, але вчені вивчають його.

Симптоми, які не зникають

Френсіс Вільямс, професор геномної епідеміології з Лондонського королівського коледжу, досліджує ці проблеми. Як відомо, головний біль, втома, задишка та тривала втрата смаку та запаху є найпоширенішими симптомами, пов’язаними з «затяжним ковідом». Дослідження серед 384 осіб, опубліковане журналі British Medical Journal, виявило наступні залишкові симптоми через два місяці після хвороби:

  • задишка (53%)
  • втома (69%)
  • кашель (34%)
  • ранні ознаки депресії (15%)
  • погіршення стану на рентгенівських знімках грудної клітки (9%).

Аналіз Королівського коледжу в Лондоні, проведений за допомогою програми Covid Symptom Study, показав:

  • 13% людей виявляли симптоми протягом 28 днів,
  • 4% мали проблеми зі здоров’ям протягом 56 днів,
  • 2,3 % протягом більше трьох місяців.

Фактори ризику

Дослідження дослідників з Королівського коледжу в Лондоні, яке ще не було рецензовано, показує, що до «затяжного ковіду» схильні пацієнти:

  • з принаймні п’ятьма симптомами протягом першого тижня хвороби (кашель, втома, головний біль, діарея, втрата нюху)
  • похилий вік
  • жіноча стать
  • високий індекс маси тіла.

Інше опитування (також ще не рецензоване) на вибірці з 200 пацієнтів із середнім віком 44 роки, які одужали від Covid-19, вивчало, як інфекція Sars-CoV-2 впливала на різні системи:

  • 25% пацієнтів зазнали поліорганних пошкоджень,
  • 32% серця,
  • 33% легенів,
  • 12% нирок.

Втома

Коли симптоми вказують на конкретний орган, розслідування буде відносно простим, оскільки можливі специфічні тести на функцію легенів, якщо проблема полягає у задишці, тести сечі та плазми, якщо проблема в нирках, тест на електричний потік серця, якщо проблема полягає в частому серцебитті. Однак дослідити втому буде непросто.

Нещодавнє масштабне дослідження показало, що втома є загальним симптомом після ковіду, він виникає у значній частині випадків і не пов’язаний з тяжкістю захворювання чи рівнем запалення, а це свідчить про те, що симптоми втоми не були викликані стійкістю інфекції або надмірною реакцією імунної системи.

Жіноча стать

“Фактори ризику довготривалих симптомів у цьому дослідженні вивчали жінок – відповідно до дослідження програми COVID Symptom App – із попереднім діагнозом тривоги та депресії”, – говорить Френсіс Вільямс.

“Хоча чоловіки мають більший ризик розвитку важкої форми Covid-19, жінки, здається, більше страждають від синдрому «затяжного ковіду», і цілком можливо, що це відображає їх різний або мінливий гормональний статус”, – продовжує епідеміолог.

Виявляється, що рецептор ACE2, який коронавірус Sars-CoV-2 використовує для проникнення в клітини людини, присутній не тільки на поверхні дихальних клітин, але і в клітинах багатьох органів, що виробляють гормони, включаючи щитовидку, наднирники та яєчники. Оскільки деякі симптоми «затяжного ковіду» подібні до симптомів менопаузи, препарати для замісної гормональної терапії можуть допомогти у зменшенні впливу пост-ковідного синдрому .

Подальші клінічні дослідження визначать, чи є такий підхід безпечним та ефективним.


Читайте також:


Залишити коментар: