Затверджено стандарт шкільної освіти наукового спрямування



Міністерством освіти і науки затверджений Стандарт спеціалізованої освіти наукового спрямування. Відповідний наказ підписаний міністром освіти Ганною Новосад.

- джерело.

Стандарт визначає зміст спеціалізованої освіти наукового спрямування, що здобувається на рівнях базової та профільної середньої освіти.

Також стандартом визначений загальний обсяг навчального навантаження здобувачів освіти закладів спеціалізованої освіти наукового профілю та додаткові до визначених державними стандартами загальної середньої освіти вимоги до їх компетентностей та результатів дослідно-орієнтованого навчання.

Планується, що здобуття спеціалізованої освіти наукового спрямування має забезпечити розвиток дослідницької компетентності школярів відповідно до їх інтересів і профілю навчання, формування у них цінностей та особистісних якостей, що забезпечують дослідницьку культуру, академічну доброчесність і готовність до дослідницької діяльності.

Спеціалізована освіта наукового спрямування здійснюватиметься шляхом організації дослідно-орієнтованого навчання, основним складником якого є дослідницька діяльність учнів.

Також стандартом передбачено, що навчальні предмети або курси у наукових ліцеях, які відповідають профілю навчання та галузі знань, вивчатимуться здобувачами базової та профільної середньої освіти відповідно до вимог цього нового стандарту. Інші навчальні предмети (курси) вивчатимуться школярами на базовому рівні.

Вивчення навчальних предметів може відбуватись в межах однієї або кількох освітніх галузей шляхом вивчення інтегрованих предметів (курсів) та здійснення міжгалузевих досліджень.

Окрім цього стандартом визначено три профілі навчання школярів закладів спеціалізованої освіти наукового профілю: природничо-математичний, суспільно-гуманітарний та техніко-технологічний профілі навчання.


Читайте також:


Залишити коментар: