ЗАРОБІТЧАНИ НА КАРАНТИНІ: ЧИ МОЖЛИВО ВИЇХАТИ НА РОБОТУ ЗА КОРДОН ТА ЯК РИНОК ПРАЦІ В ЄС ЖИВЕ БЕЗ УКРАЇНЦІВ



За даними уряду, до України повернулося 2 млн українських заробітчан.

Коли Великодні свята позаду, карантин подовжено до 11 травня, а низка європейських країн потроху послаблює обмеження та “оживляє економіку”, українські заробітчани починають думати, як їм повертатися до Європи на роботу. Про додаткову робочу силу у такий непростий час думають і країни Європи та вже роблять перші кроки у напрямку повернення українців на свої робочі місця, які їх змусила полишити пандемія коронавірусу. Але ситуація насправді не така проста, як здається.

- джерело.

ТСН.ua зібрав інформацію про те, як українцям в умовах карантину потрапити на роботу до Європи, чи взагалі це можливо і кому, як перетнути кордон, кого шукають роботодавці та чи змінився ринок праці.

Так, наприклад, перші кроки у цьому напрямку вже зробила Угорщина, яка дозволила заробітчанам з України повернутися або транзитом прямувати до інших країн ЄС. Для цього вона виділила 4 години на добу. Потрапити до Європи на роботу попри карантин все ж можна, але далеко не всім. Слід врахувати обмежувальні заходи тих країн, куди Ви маєте намір дістатися.

Як повернутися на роботу до Угорщини

Відповідно до пункту 2 розділу 4 постанови уряду Угорщини 81/2020 (IV.1), начальник Національної поліції в межах своєї компетенції вирішив, що для повернення громадянина України на роботу в Угорщину необхідно написати заяву на електронну адресу [email protected] та дочекатися відповіді.

Потім, за наявності дозволу на перетин кордону, можна ініціювати перетин кордону. До заявки слід прикріпити та надіслати на вказану вище адресу електронної пошти:

-відскановане фото закордонного паспорта/посвідчення особи, адресну картку або, якщо такої немає, договір оренди чи посвідку про право власності;
-місце та час перетину кордону, номерний знак та маршрут автомобіля або мікроавтобуса, придатного для перевезення максимально 9 осіб;
-посвідчення з місця роботи, що підтверджує працевлаштованість громадянина України.

Заявники мають відповідати умовам в’їзду, передбаченим Шенгенським кодексом кордонів. Крім того, обов’язковими є такі умови для в’їзду: медичне обстеження не має виявити підозри на зараження COVID-19, зареєстрована епідеміологічним органом особа дотримуватиметься терміну призначеного карантину та офіційної домашньої самоізоляції (14 днів).

Громадянин України не зможе залишати місце самоізоляції за вказаною адресою протягом 14 днів. Правоохоронці перевірятимуть це кілька разів на день.

В’їзд на територію Угорщини дозволяється лише на автомобілі чи мікроавтобусі, придатному для перевезення максимум 9 осіб. Пасажири зобов’язані їхати до пункту призначення тільки за визначеним маршрутом та в транспортному засобі, на якому відбувся перетин кордону. Інакше проти них відкриють справу про правопорушення, що може призвести до заборони на в’їзд та проживання.

Як транзитом через Угорщину дістатися інших країн Європи

Українці можуть в’їхати до країни без подання заяви лише у випадку виконання всіх вимог:

-змоги підтвердити офіційними документами, що їх прийме країна призначення, транзитна країна, сусідня з Угорщиною;
-країна призначення або транзитна країна, яка межує з Угорщиною, повідомить Угорщину, що надає можливість в’їзду або транзиту;
-немає підозр на захворювання COVID-19;
-заявник відповідає умовам в’їзду, передбаченим Кодексом про Шенгенські кордони.

Навіть відповідаючи всім вказаним умовам, не можна відхилятися від зазначеного транзитного маршруту. Українським, румунським та сербським працівникам, які прямують до країн Західної Європи, дозволяється в’їжджати на територію Угорщини лише протягом встановленого часу. Раніше Угорщина повідомила про часові обмеження для перетину кордону: в’їзд з України до Угорщини, запланований на період після 20 квітня 2020 року, може відбуватися від 16:00 до 20:00.

Хто може повернутися до Європи

Як повідомляють компанії з пошуку роботи за кордоном, на жаль, повернутися до Європи можуть лише ті, у кого є громадянство або посвідка на проживання, або спеціальні домовленості між державами на рівні МЗС. Тобто робочої візи або дозволу на роботу наразі в умовах карантину у більшості країн не достатньо. Ба більше, отримати візу або дозвіл в нинішніх умовах також поки неможливо, оскільки посольства або не працюють взагалі, або працюють частково, але віз не надають.

“Ми чекаємо, поки щось зміниться. Ось лише останні два дні почалися тільки розмови про те, що, можливо, українцям дозволять повернутися за робочими візами до Польщі. Та й то лише тим, хто їх вже має, а хто ні – ми, звісно, можемо подати документи на отримання запрошення від роботодавця для отримання візи, але коли прийде відповідь від польської сторони – наразі ми сказати не можемо. Це точно буде не швидко”, – прокоментували ситуацію в компанії АМ Лінгвіста.

Що до країн Балтії, то там ситуація ще складніша – посольства не приймають документи на візи. “Жодне з посольств у країнах Балтії документи не приймає. В’їхати туди можуть тільки ті українці, які мають посвідку на проживання. Так, у мене застрягло 30 українців, які вже мають дозвіл від литовських роботодавців, але через карантинні обмеження не можуть в’їхати на територію Литви», – розповіла телефоном ТСН.ua директорка рекрутингової агенції по підбору персоналу для роботи за кордоном Global TeamWork Ірина Богаченко.

Ситуація на європейському ринку праці та популярні вакансії
Ситуація на ринку праці в країнах в Європі, за словами роботодавців та українських компаній з пошуку роботи, дуже непроста. Робочої сили не вистачає, багато підприємств не працює. За словами менеджера компанії з підбору кадрів, у Польщі наразі багато підприємств закрилися і роботи немає. “У нас поки що замовлень особливо немає, оскільки у Польщі не так багато наразі пропозицій. Багато підприємств не працює”, – зазначив менеджер.

Однак на сайтах з пошуку роботи та у соцмережах є дуже багато пропозицій з актуальними вакансіями у Польщі, Чехії, Німеччині. Вони в основному пропонуються для тих українців, які вирішили не повертатися до України, а залишилися за кордоном. Карантин карантином, а сезонні роботи, які стосуються переважно аграрного сектору, ніхто не скасовував. Наразі таких вакансій дуже багато в Польщі та Чехії. Дуже затребуваними через карантин стали логістичні вакансії та вакансії пакувальників на складах товарів, кур’єрських служб і поштових відділень. І, звісно, робітничі професії. Дуже бракує фахівців на будівництві, особливо це стосується Балтії, оскільки попри карантин продовжує працювати будівельна галузь і є навіть державні замовлення, однак працювати нема кому.

“Ситуація у роботодавців патова. Забудовники працюють, а будівельників немає. Працювати нема кому. У Литві доходить до того, що керівники вимушені самі укладати плитку. А естонці, які через карантин втратили роботу у Фінляндії та Норвегії, працювати за таку заробітну плату не хочуть. Тому там наразі дуже бракує наших українців. Затребуваними є також електрики, сантехніки, зварювальники та працівники на деревообробні підприємства”, – розказала Ірина Богаченко.

Про те, що українських заробітчан кличуть повернутися європейські роботодавці, заявляв і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. “Безумновно, криза – це час не лише для того, щоб її розрулювати, але й будувати стратегію. Тому що ти розумієш, що після кризи стратегія змінюється. Зараз ми вже фіксуємо шалений попит на українську трудову міграцію у сусідні країни. Вже є випадки, коли мені телефонують колеги з МЗС певних країн і кажуть: наша країна готова оплатити чартери, документи і все інше. До того ж просто зараз, бо вже розпочинаються сезонні роботи”, – повідомив міністр.

За його словами, міністерство поки розглядає ці запити. “Ми за те, щоб з робочими візами був порядок, але з іншого боку, наше завдання – не стимулювати трудову міграцію, а робити так, щоб люди знаходили роботу всередині країни”, – додав Кулеба.

Коли Україна планує відкривати кордони
За словами прем’єра Дениса Шмигаля, відкриття кордонів після ослаблення карантинного режиму (11 травня) буде вирішуватися з затримкою до 30 днів після відповідного рішення в країнах Євросоюзу.

Український Кабмін спостерігатиме за європейськими країнами, за нашими сусідами – Польщею, Угорщиною, Румунією, як вони будуть поводитися щодо кордонів. “Ми також бачимо яскраві приклади Німеччини, Іспанії, Італії. І в залежності від того, як будуть відкриватися їхні кордони, можна додавати 30 днів і приблизно розуміти, що, ймовірно, такі ж дзеркальні заходи будуть і в Україні, якщо у нас буде спокійна ситуація”, – констатував український прем’єр.

Внесок українських заробітчан в економіку країни
Варто також зазначити, що у 2019 році, за даними Світового банку, заробітчани переказали до України рекордні за всю українську історію 15,8 млрд доларів США та увійшли до десятки країн світу за обсягами міжнародних грошових переказів – про це у своєму Facebook написав фінансист Тарас Козак, довши, що Національний банк України дає свої оцінки переказів. Вони трохи консервативніші: $10.9 млрд у 2018 році і майже $12 млрд у 2019 році.

За словами Козака, найбільше переказів до України надходило з Польщі, Чехії, Росії, США та Великої Британії. З Польщі переказали найбільше – близько $10 млрд.


Читайте також:


Залишити коментар: