Закордонні паспорти дорожчають: де і за скільки їх можна оформити



Нещодавно Кабінет міністрів схвалив підвищення цін на оформлення закордонних паспортів та ID-карт. Так, у Державній міграційній службі відзначають, що вартість виросте вперше з 2016 р.

- джерело.

До того ж, за підрахунками експертів, таке підвищення збільшить надходження до місцевих бюджетів в 2019 року майже на 200 млн грн, які будуть спрямовані, в тому числі, на виконання програм місцевого значення.

В уряді додають, що в 2017 р. витрати Державної міграційної служби зросли до 736 млн гривень в порівнянні з 463 млн в 2016 р., і, відповідно, собівартість послуг піднялася на 44,2%, що і спричинило за собою підвищення цін.

Вартість послуг зміниться наступним чином:

оформлення ID-карти до 20 робочих днів – 345 грн (126 грн за послугу і 219 грн за бланк), а раніше – 279 грн;
оформлення ID-карти до 10 робочих днів – 471 грн (252 грн за послугу і 219 грн за бланк), а раніше – 366 грн;
оформлення закордонного паспорта до 20 робочих днів – 682 грн (352 грн за послугу і 330 грн за бланк), а раніше – 557,32 грн;
оформлення закордонного паспорта до семи робочих днів і до трьох робочих днів при наявності підстав – 1034 грн (704 грн за послугу і 330 грн за бланк), а раніше – 810,32 грн.
До слова, нові розцінки будуть поширяться і на відновлення або заміну загублених, вкрадених або зіпсованих документів. Почнуть діяти такі ціни тільки з 1 липня 2019 року, а до того часу можна встигнути оформити необхідний документ за нижчою ціною.

Де можна оформити закордонний паспорт

Якщо ви ще не встигли оформити закордонний паспорт, то краще поквапитися і зробити це до підвищення цін, якщо у вас є така можливість.

В першу чергу відзначимо, що закордонний паспорт можна оформляти не за місцем реєстрації, і навіть не за місцем проживання. Кожен громадянин України може прийти в будь-який підрозділ Державної міграційної служби та подати необхідні документи.

Також, на сайті ГМС можна записатися в електронну чергу, попередньо обравши Вас регіон, дату, час і потрібну послугу.

Крім підрозділів ДМС, можна подати документи в центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), центр обслуговування “Паспортний сервіс” ДП “Документ”. Якщо ви живете за кордоном, тоді документи потрібно віднести до відповідного дипломатичну установу.

На місці потрібно буде пройти процедуру сканування вказівних пальців рук, яке здійснюється для всіх дорослих і дітей у віці від 12 років.

Ваші дані внесуть в заяву-анкету, тому потрібно уважно їх перевірити, щоб не допустити помилки. Також звертайте увагу на транслітерацію свого імені та прізвища.

Які документи потрібно подавати для оформлення закордонного паспорта:

заява-анкета (друкується співробітником, який приймає всі документи);
паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку);
свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, яка не досягла 14-річного віку);
документ, який підтверджує оплату арбітражного збору (виписка з банку) або ж звільнення від його сплати;
документ про реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, у разі його наявності (для громадян, які досягли 18-річчя).
Сфотографуватися на паспорт можна відразу на місці подачі документів.

Якщо ви хочете відновити або замінити документ, тоді до всіх перелічених документів необхідно буде додати заяву в довільній формі про оформлення паспорта для виїзду за кордон у зв’язку з його втратою, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (якщо паспорт був вкрадений).

Нагадаємо, що паспорт для виїзду за кордон можна оформляти всім, починаючи з народження. А якщо дитина вже досяг 16-річного віку, він сам може звернутися за оформленням документа.

Скільки це буде коштувати

Вище ми вже писали про те, як незабаром зміняться ціни. На даний момент, до 1 липня, оформити закордонний паспорт протягом 20 робочих днів можна за 557,32 грн (253 грн складають адміністративні послуги і ще 302,32 грн коштує бланк).

Якщо вам потрібно оформити терміновий паспорт – протягом семи робочих днів – тоді доведеться заплатити подвійно за адміністративні послуги, і тоді загальна вартість оформлення складе 810,32 грн.

Як відстежити видачу паспорта і забрати його

Після того, як ви подали всі документи, можна відстежувати стан вашої заявки на сайті ГМС.

Паспорт вам повинні видати не пізніше, ніж за 20 робочих днів після подання документів у звичайному режимі, і не пізніше семи робочих днів при оформленні строкового паспорта.

Також на сайті ГМС можна заповнити форму для більш швидкої видачі документа, де ви вкажете причини, за якими потребуєте паспорті (відрядження, виїзд на лікування, смерть родича).

В такому випадку, паспорт вам можуть підготувати в термін до трьох робочих днів, якщо заявка буде схвалена.

Щоб отримати документ потрібно просто прийти в той же центр, де ви безпосередньо подавали документи для його оформлення.


Читайте також:


Залишити коментар: