За рішенням ЄСПЛ Польща виплатить 32 000 євро родичам загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом



Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення на користь двох позивачів у справі «Сольская і Рибицька проти Польщі». Про це сказано в судовому комюніке, поширеному в четвер, пише «Інтерфакс».

- джерело.

ЄСПЛ зобов’язав Польщу виплатити в загальній складності 32 тисячі євро (1 054 109 грн) в якості компенсації за примусову ексгумацію останків двох загиблих при катастрофі літака під Смоленськом.

У справі йдеться, що в 2016 році влада Польщі вирішила, що останки загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом 2010 року допоможуть встановити причину аварії, в тому числі зрозуміти, чи був вибух на борту.

Позивачі Єва Сольская і Єва Рибицька були проти ексгумації останків їх чоловіків, Лешека Сольського і Аркадіуша Рыбицького. Вони не надали згоди Польщі на такі дії. Однак у них не було можливості офіційно виступити проти рішення держави.

«Суд вважає, що проведення ефективного розслідування інциденту, надзвичайно трагічного для всієї країни, має більше значення, ніж інтереси окремих осіб. Однак Польща не скористалася механізмом, за допомогою якого можна було б вирішити конфлікт між інтересами держави і позивачів», — йдеться в комюніке.

В ЄСПЛ дійшли висновку, що відносно позивачів влада порушила статтю 8 Європейської конвенції про захист прав людини (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Польща повинна буде виплатити по 16 тисяч євро (527 054 грн) Єві Сольскій і Єві Рибіцькій в якості компенсації моральної шкоди.

10 квітня 2010 року літак Ту-154М, на якому летів президент Польщі Лех Качинський, розбився під Смоленськом. В авіакатастрофі загинули 8 членів екіпажу і 88 пасажирів, у тому числі і Качинський. Тільки через 8 років, у вересні цього року, Слідчий комітет Росії задовольнив запит компетентних органів Польщі і дозволив оглянути останки літака.


Читайте також:


Залишити коментар: